7 ayda 217 ton altın ithal ettik

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre Temmuz'da 37 ton altın ithalatı oldu. Piyasada ağırlıklı beklenti ise fiyatların önümüzdeki dönemde düşeceği yönünde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Altın fiyatlarında sert düşüşün yaşandığı Nisan ayından bu yana yükseliş eğiliminde olan altın ithalatı bir miktar ivme kaybetse de Temmuz ayında da yüksek
seyrini sürdürdü ve ilk yedi aylık ithalat 217 tona ulaştı.

Ramazan ayı ve altın fiyatlarının düşmeye devam edeceği beklentisiyle beklemeye geçen talebin, düğünlerin başlamasıyla tekrar artması halinde piyasadaki mevcut stoklarla karşılanabileceği, bu nedenle Ağustos ayında ithalatın bir miktar gerileyebileceği belirtiliyor.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre altın ithalatı Temmuz'da 37 ton olurken, yılın ilk yedi ayında 216.9 tona ulaştı.

Altın ithalatı geçen yılın Temmuz ayında 35 ton, ilk yedi ayda 94.1 ton, geçen yılın tamamında ise 120.8 ton olmuştu.

İthalat Nisan'da sert artışla 45.5 ton ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Mayıs'ta 43.5 ton, Haziran'da ise 44.02 ton olarak gerçekleşti.

Nisan'dan itibaren altın fiyatlarının sert düşüşüyle talebin artmasının ithalatı da artırdığını ve piyasada bir doygunluk oluştuğunu söyleyen altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bunu da iç ve dış piyasa fiyatında bir farklılık olmamasından anlıyoruz. Nisan'da altın fiyatlarının yurtiçinde yaklaşık 60 dolar daha yukarıdan işlem gördüğü oldu, şu anda ise iç ve dış piyasa fiyatı eşit" dedi.

12 Nisan'da 1,564 dolar civarında olan altının ons fiyatı 28 Haziran'da 1,180 dolara kadar geriledikten sonra bugün saat 12:12'de 1,287.64 dolardan işlem görüyor.

Elektronik Bilgi Merkezi tarafından sağlanan Kapalıçarşı Ayaklı Borsa verilerine göre 3 Haziran'da 85.38 TL seviyelerinde olan 24 ayar altının gram fiyatı aynı saat itibariyle 82.3 TL'den işlem görüyor.

Altın fiyatlarında düşüş beklentisi var

Vatandaşın altın fiyatlarının daha da düşeceği beklentisinin arttığını, Ramazan nedeniyle de düğünlere ara verildiğini belirten Yıldırımtürk, "Dolayısıyla Temmuz'daki birikim nedeniyle Ağustos'ta ithalat azalabilir. Sadece bayram sonrasındaki talep belki Eylül ayında ithalatı bir miktar etkileyebilir. Ancak genel olarak altın fiyatlarında önümüzdeki dönem beklentim düşüş yönünde. Dolayısıyla altın ithalatı yılın kalanında aynı artış oranında olmasa bile devam edebilir" dedi.

Öte yandan Darphane'de Temmuz ayında başlayan grev halen devam etse de, greve katılmayan işçilerle üretimin hızlı olmasa da devam ettiği ve piyasada yeterince stok olduğu belirtiliyor.

Talepte düşüş ve Darphane'nin piyasa altın vermesinin de etkisiyle işçilik ücretlerinin de 1 kilo çeyrek altında 1,800 dolara, 1 kilo tam altında ise 1,000 dolara gerilediği belirtiliyor. Ancak işçilik ücretleri birkaç ay önceki 100 dolar seviyelerine göre hala yüksek seyrediyor. Buna karşılık Darphane grevinin başladığı, talep yüksek iken piyasada arz sıkıntısının yaşandığı Temmuz ayı başında 1 kilo çeyrek altında işçilik ücreti 6,500 dolara, 1 kilo tam altında ise 3,000 dolara yükselmişti.

Kapalıçarşı'dan alınan bilgilere göre çeyrek altın 140 TL, tam altın ise 550-570 TL aralığından satılıyor.