Borsada ralli sürecek mi?

Analistler, son 2 aydır yüzde 20 yükselen Borsa İstanbul 100 endeksinde yorgunluk emareleri görüldüğünü ve bir miktar soluklanma/kâr satışı görülebileceğini düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN

2016 yılını genel olarak kötü geçiren Borsa İstanbul (BİST), son iki aydır ciddi bir yükseliş yaşıyor.

Son bir aylık dönemde gelişen ülkeler endeksi dolar bazında yüzde 8.4 yükseliş gösterirken, Borsa İstanbul'daki yükseliş ise aralık başından bu yana TL bazında yüzde 20 seviyesine yaklaştı.

Bununla birlikte aralıksız olarak 6 gündür yükseliş yaşayan endeks, dün (2 Şubat Perşembe) 87.394 puan ile son 20 ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Peki borsa neden yükseliyor ve bu yükseliş nereye kadar sürecek?

Analistler, DÜNYA Online için borsadaki ralliyi ve önümüzdeki döneme ilişkin öngörülerini paylaştı.

İntegral Menkul  | Tuncay Turşucu
Endekste soluklanma bekliyorum

Borsa endeksi kasım ayı sonunda TL’deki değer kaybının etkisiyle dolar bazında 2 sent seviyesine kadar gerilemişti ve aynı gruptaki diğer gelişen ülke endekslerine kıyasla ciddi bir negatif ayrışma yaşamıştı. Aynı zamanda bu düşüş sonucunda değerleme çarpanları olarak yine aynı gruptaki diğer piyasalara göre iskontolu bir konuma gelmişti. Bu seviyelerden kısa vadeli oluşan fırsatı yatırımcılar gördü ve mevcut ralliyi yaşadık. Aynı süreçte gelişen ülke piyasalarında da pozitif hava yaşandı.

Kısa ve orta vadede endekste soluklanma oluşmasını bekliyorum. Yakın süreçte 88.000 endeks seviyesi test edilebilir, ancak bu seviyelerde 85000-88000 bölgesinde yatay seyre girebiliriz. Bilanço döneminin başlamasıyla hareket hisse bazına doğru yoğunluk kazanabilir. Nisan ayından sonra endeksin yeniden yukarı hareket ile birlikte 90000-92000 bölgesine ulaşma beklentimiz bulunuyor.

Saxo Capital | Uraz Çay
Trump, gidişatı tersine çevirebilir

JP Morgan gelişmekte olan ülkelerin kur endeksi 7 Kasım 2016 – 3 Ocak 2017 arasında yüzde 4.2 değer kaybederken Trump belirsizliği ile 3 Ocak'tan düne yüzde 2.25 primli durumda. Dolar/TL'de ise yurtiçi haber akışı başlıca nedenlerle yüzde 5.5 kayıpla gelişmekte olan ülke kurları arasında sene başından beri en kötü konumdayız. TCMB’nın bu hafta gerçekleştirdiği toplantı ile görünüm biraz daha iyileşse de global bazda doların gerilemesinden yararlanma miktarımız oldukça sınırlı kaldı.

BIST 100 endeksinin bu olumlu ayrışmasında dolar bazlı fiyatlamada 2008 krizi sonrası en düşük noktaların bu sene başında görülmesinin etkili olduğu söylenebilir.

Eğer Trump’ın mali, alt yapı ve deragülasyon başlıca izleyeceği politikalarda soru işaretleri olumsuz sonuçlanırsa global bazlı getiri arayışının devamı ile BIST 100 endeksinde yükselişlerin devamı beklenebilir. Eğer Trump sözünün eriyse, sene başından beri yaşanan gelişmekte olan ülkelerdeki fiyatlamaları maalesef kalıcı olmayacaktır.

Kapital FX | Enver Erkan  
İki hafta sonra piyasalar hareketlenebilir

Fitch not indiriminin gerçekleşmesinin ardından Türk piyasalarının gerçekleşen olumsuzlukları geçmişte bırakarak, rahatlama evresine girdiği görülmektedir. Söz konusu not belirsizliği ve endişelerinin fiyatların içinde yer alıyor olmasından dolayı, geçen haftadan beri bir ralli söz konusu.

Fed’in açıklamasında da, piyasa açısından olumsuzluk yaratacak bilindik ifadeler dışında bir söylem değişikliği olmadığını görüyoruz. Anlaşılan o ki, eldeki ekonomik veriler ve görünüm artı olarak da Trump faktörü nedeniyle Fed’in mart ayında bir faiz artırımı yapması çok olası değil. Fed opsiyon fiyatlamaları da halen 2 faiz artırımı beklentisi pozisyonunda kalmaya devam ediyorlar. Haliyle bu durum dolar tarafına değer kaybı olarak yansırken hisse senetleri piyasalarında bir rahatlama yaratıyor.

Önümüzdeki bir iki haftalık süreçte doların seyri çok kuvvetlenmeyebilir. 2 hafta sonra Yellen’in yapacağı 6 aylık sunum daha fazla aksiyon içerebilir. ABD’de mali politikaların ve para politikalarının nasıl bir çatışma içine gireceği belirsiz, belki Yellen Fed adına “ben burdayım” mesajı verme ihtiyacı hissedebilir.

Destek Menkul | Murat Tufan
Rekor seviyeler gündeme gelebilir

BİST 100 endeksinin sene başından bu yana gerçekleştirdiği yükselişin yaşanmasında TL’nin değer kazanması ve dolar bazında birkaç sektörün ucuz olması gibi faktörler etkili oldu. Dolar bazında bankacılık sektörünün diğer sektörlere göre daha uygun olması BİST 100 endeksinin yükselişinde önemli rol oynadı. Aynı zamanda küresel olarak endekslerin değer kazanması da BİST 100 endeksini destekledi.

Öte yandan yabancı takas oranının 64,50 seviyelerine yükseldiğini görüyoruz. Yabancıların alımı da yükselişler de etkili oldu. Kısa vadede endeksin yükseliş isteği 88000 – 88200 bölgesine doğru sürebilir. Hızlı bir yükseliş yapan endeksin düzeltme potansiyelinin de olduğunu söyleyebiliriz. Olası düzeltme süreci 84500 – 83600 bölgesi gündeme gelebilir. 83600 seviyesinin üzerinde yükseliş isteği sürebilir. Orta vadede ise rekor seviyeler olan 91000 – 93000 bölgesi gündeme gelebilir.

Işıl FX | Gizmen Nalbantlı 
Yorulma belirtileri başladı

Son iki haftadır borsadaki yabancı alımları arttı. Endeksin dolar bazında 2 cent seviyelerine gelmesi ile hızlanan yabancı girişleri endeksi 87 bin üzerine taşıdı. 13-20 Ocak haftasındaki hisse alımları 456 milyon dolar olurken, yılbaşından bu yana 504 milyon dolarlık hisse alımı gerçekleştiğini görüyoruz.
Yabancı payı ise 63.85’lerden geçtiğimiz yılın en yüksek seviyesi olan 64.62’ye gelmiş durumda. 23-27 Ocak haftasının rakamları henüz açıklanmasa da yabancıların ciddi miktarda alım yaptığını söyleyebilirim. Fitch’in not indirimi sonrası piyasada rahatlamayı görebiliyoruz. BİST’teki prim yüzde 17 seviyesine ulaştı. Ancak yorulma belirtileri başladı. Bir düzeltmeye hazır olmalıyız. Düzeltmede ilk önemli seviye 85 bin. Altında ise 81 bin 500-82 bin seviyesine kadar hareket devam edebilir.

XTB Menkul | Arzu Toktay
BİST geri çekilebilir

Ocak ayından bu yana gelişen ülke piyasaları lehine esen rüzgar BIST 100 endeksine de olumlu yansıdı. Düşük F/K oranı piyasayı yatırım fonları için cazip hale getirirken Fitch kararı ile bir belirsizliğin geride kalması piyasaya doping etkisi yaptı. Onca söyleme karşı bir de bankacılık sektörü bilançoları yatırımcıyı tatmin edince, çıkan tablo hızlı bir yukarı yönlü hareket. Gelinen seviyelerde kısa vadeli göstergelerde aşırı alım bölgesinde olan BIST 100 endeksi, 85,250 seviyesine kadar geri çekilebilir

Gedik Yatırım | Erol Gürcan 
Bir düzeltme yaşanabilir

Aralık 2016 başındaki 72 binli seviyelerden başlayan hareketle son 2 ayda yüzde 20’nin üzerinde prim yaparak 87 binli seviyelere ulaşan endeks teknik olarak Boğa Piyasasına girmiş oldu. Yaşanan birçok iç – dış negatif şoka ve TL’deki son derece ciddi değer kayıplarına karşın endeksin 70 binli seviyelerde tutunmuş olması oldukça önemliydi. Son 4 yıllık dönemde büyümenin, enflasyonun ve şirket kârlarının artmaya devam etmesine karşın endeksin kabaca 70 – 90 bin aralığındaki bantta sıkışması nedeniyle, benzer ülke borsalarına kıyasla iskonto ciddi ölçüde artmıştı. Bununla birlikte, iktisadi faaliyeti desteklemeye yönelik önlemlerin ve en kötünün yavaş yavaş geride kaldığı düşüncesinin hâkim olmasının son rallinin en önemli gerekçesi olduğunu değerlendirmekteyiz.

Ocak ayında kurda gözlenen sert yükselişe karşın endeksin izlediği güçlü seyir de bunu teyit eder nitelikte. Kısa – orta vadede endeksin 88.700 ve 90 bin dirençlerini test ettiği görülebilir. 2017 yılı baz senaryomuza göre endeksin, yıl içinde tarihi zirvesi olan 93 binli seviyelere kadar yükselmesini bekliyoruz. Son dönemdeki ciddi yükseliş ve 2017’ye yönelik hedef değerlerin işaret ettiği seviyeler göz önüne alındığında kısa vadede yukarı yönlü potansiyelin azaldığını söylemek mümkün. Ayrıca, önceki aylarda dikkate alınan birçok riskin halen masada olması da yakın dönemde bir düzeltme hareketi görülmesi olasılığını artırmakta.

Bu konularda ilginizi çekebilir