Gelişen ülkeler düşük faize uyum derdinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank Ekonomik Araştırmalar ve Günlük Bülteni'nde, G-7 Zirvesi'nin ardından yapılan değerlendirmede, gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin de düşük faiz ortamına uyum sağlamaya çalıştığı belirtildi.

Bültene göre, G-7 maliye bakanları toplantılarından çıkan en önemli gündem maddesi, Yen'deki değer kaybını kabul ederek, izlemeye devam edilmesi oldu.
Japonya Merkez Bankası'nın uyguladığı "miktarsal" parasal genişleme ve Yen'in kasım ayından bu yana yüzde 25 seviyelerindeki değer kaybının, küresel ekonomik dinamikler açısından yakından takip edileceği belirtilen bültende, "G-7 toplantılarında tartışılan diğer önemli konuların küresel ekonomik toparlanmadaki iyileşmenin güçlendirilmesi ve bankacılık sektöründe getirilebilecek reformlar oldu. G-7 ülkelerinin Japon yeninin 2008'den bu yana en düşük değerine gerilemesine kontrolden çıkmamak şartıyla tolerans göstereceği sonucu çıkarken, gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkeler de düşük faiz ortamına uyum sağlamaya çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.
Geçtiğimiz hafta faiz indirimlerinin geldiği hatırlatılan bültende, Perşembe günü yapılacak TCMB toplantısında TL'deki değerlenmenin yavaşlatılması ve ayrıca büyümeye destek olmak için koridorun alt ve üst bantlarında ve politika faizinde indirim beklendiği kaydedildi.
"G-7 zirvesinden büyük oranda görüş birliği çıkmasının ardından global hisse senetlerindeki pozitif seyrin önümüzdeki dönemde de sürmesi beklenebilir" değerlendirmesinde bulunulan bültende, bu sabah Yen'deki değer kaybının devam ettiği ve dolar/yen paritesinin 102'nin üzerini test ettiği belirtildi.

87.000- 92.000 bandı

Bültende, BIST-100 endeksinin, geçen hafta içinde, 91.371 ile rekor yüksek seviyelerini test ettiği hatırlatılarak, bu hafta endeks üzerinde TCMB kararlarının yanı sıra, siyasi gelişmelerin de etkili olmasının beklendiği ifade edildi.
Endeks için bu haftaki bant tahmini ise teknik olarak 87.000-92.000 aralığında belirlendi.
Bugün Asya piyasalarına ilişkin, Çin'de sanayi üretimi Nisan ayında yüzde 9,3 artış gösterdiğine dikkat çekilerek, değerlendirmede şunlar kaydedildi:
"Perakende satışlar yüzde 12,8 yükseldi. Çin Merkez Bankası geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, büyümeyi destekleyici teşviklere devam edileceğini ve bunun istikrarlı bir ekonomik büyüme için gerekli olduğunun altını çizmişti. Çin'de ekonomik büyüme yüzde 7,7 ile ilk çeyrekte beklentilerin altında kaldığı ayrıca bu teşviklerin enflasyonu tetikleyebilme riski bulundu."