KOBİ kredilerinde rekabet kızışacak

Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, bankaların bu yıl KOBİ kredilerine ağırlık vereceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, bu yıl tüketici kredilerinde geçen yıla benzer bir artış görülmeyeceğini belirterek, "Artan faizler nedeniyle hem talep azalacak hem de bankaların kaynak maliyeti artacak. Bu durum bankaların kârlılığı üzerinde baskı yapacak. Bankalar bu yıl KOBİ kredilerine yöneleceği için rekabet yoğunlaşacak" dedi.

Bankacılık sektörünün ve Odeabank'ın 2013 yılı performansı ile 2014 yılına ilişkin hedeflerini değerlendiren Özkaya, 2013 yılında Türk bankalarının sağlamlığı ve finansal gücün etkisiyle artan kârlılığın artık normalize olduğunu ve 2010 yılından itibaren bankacılık kârlarında bir azalma görüldüğünü söyledi.

"2013 yılında ilk 6 ayda kredi faizlerinin aşağı gelmesiyle beraber belli bir normalizasyona gelindi, hazirandan sonraki global gelişmeler ve Türkiye'deki olaylar nedeniyle mevduat faizlerindeki ve hazine bonoları faizindeki artış bankaların karları üzerinde olumsuz etki yaptı" diyen Özkaya, büyük bankaların kârlılık düzeyinin hala yüzde 15'in üzerinde seyrettiğini belirtti.

Özkaya, "Geçmişe göre bir daralma var ama sermaye kârlılığı hala makul düzeydedir. Bundan sonraki dönemde de sermaye kârlılığı üzerinde baskı olacağı açıktır. Gelişmiş ülkelerdeki büyük bankalarda da kârlılık baskısı var" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet tarafından alınan bu kararların son derece doğru olduğunu ifade eden Özkaya, "Bu gelişmeler doğal olarak bankaların karlılığını etkileyecek. Tüketici kredileri geçen yıl en fazla artan kredilerin başında geliyordu. Ancak bu yıl böyle olmayacak. Artan faizler nedeniyle hem talep azalacak hem de bankaların kaynak maliyeti artacak. Bu durum bankaların karlılığı üzerinde baskı yapacaktır. Bankalar bu yıl KOBİ kredilerine yöneleceği için rekabet yoğunlaşacaktır" dedi.

"Mevduat bankaları arasında 14. sıraya yerleştik"

Odeabank adına 2013 yılının, gelecek projeksiyonu açısından da çok iyi bir gösterge olduğunu ifade eden Özkaya, 2013 yılını yaklaşık 16 milyar lira aktif büyüklük, 11 milyar doların üzerinde kredi ve 12 milyar lira civarında mevduat ile tamamladıkları bilgisini verdi.

Özkaya, 2013 yılındaki rakamlar dikkate alındığında mevduat bankaları arasında 14. sıraya yerleştiklerini belirterek, "Açıkçası ne Türkiye'de ne de dünyada böyle bir büyüme ve başarı örneğini bilmiyorum. Öyle ki Odeabank'ın kurumsal, ticari, bireysel bankacılık, call center, kredi kartı, ATM, internet bankacılığı ve 110 binin üzerinde müşterisi vardır. 30 şubesi olan bankamızda bin kişi çalışmaktadır" dedi.

"İlk çeyrekte 35 şubeyi geçmeyi planlıyoruz"

Bankanın gelecek hedefleri için 2013-2017 yılları arasında 5 yıllık strateji  planı hazırladıklarını anlatan Özkaya, "2017 yılındaki hedefimiz ilk 10 banka içinde yer almak ve aşağı yukarı 100 şubeye sahip olmak. 2014 yılında kurumsal, ticari ve KOBİ bankacılığında büyüyeceğiz. Bireysel bankacılık tarafında büyümeye daha fazla odaklanacağız ve daha hızlı büyüyeceğiz" diye konuştu.

Geçen yıl kurumsal ve ticari kredilerde çok hızlı büyüdüklerini, kullandırdıkları 11 milyar lira kredinin yaklaşık 10 milyar lirasını bu kredilerden oluştuğunu söyleyen Özkaya, şu anda yüzde 2'nin üzerinde pazar payına sahip olduklarını ve bu yılın ilk çeyreğinde 35 şubeyi geçmeyi planladıklarını ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir