Kurda jeopolitik riskler baskı yaratıyor

Dolar/TL jeopolitik gelişmeler ve Fed açıklamalarıyla baskı altında kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesi ardından geçen hafta yönünü yukarı çeviren ardından ise haftaya bu kayıplarını önemli bölümünü telafi ederek başlayan dolar/TL'yi jeopolitik gelişmeler ve ABD'nin faiz artışlarına yaklaştığını destekleyen açıklamalar baskılamaya devam ediyor.

Cuma günü 2.93'ü aşan, ardından bu hafta 2.88'in de altını test eden dolar/TL dün akşam saatlerinde 2.89 civarında işlem gördü. Kur bu sabah 2.8900/2.8948 seviyesinden işlem gördü ve düne göre anlamlı bir değişim göstermedi. Aynı saatte sepet bazında TL 2.9750/2.9800, euro/TL ise 3.0599/3.0654 seviyesinde işlem görüyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın dün Türkiye'yi IŞİD ile ilişkilendiren iddialarının ardından hafta başından beri yaşanan TL'deki iyimserlik ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışma süreci son bulmuştu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Rusya'nın iddiaları Türkiye ve ABD yetkililerince yalanlandı. Bu yalanlama ardından aslında bugün kurda bir iyimserlik görebilirdik. En azından dünkü kayıplar telafi edilebilirdi ancak Fed'den faiz artışı ihtimalini kuvvetlendiren açıklamalar doları güçlendirerek bu ihtimali şimdilik ortadan kaldırdı" dedi ve ekledi: "Bugün piyasaların gözü önce Kasım ayına ilişkin enflasyon verilerinde olacak ardından ise ECB günün en önemli gündem maddesi olacaktır. Kur 2.90'a yaklaşmış olsa da halen bu seviyenin altında kalmamız pozitif. Bugün özellikle euro tarafında ECB kaynaklı sert hareketler görebiliriz."

Diğer taraftan yatırımcılar bugün gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 baz puanlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.

Euro, yatırımcıların bugün Avrupa Merkez Bankası toplantısından daha fazla parasal teşvik önlemi alınmasını beklemesi ve Fed Başkanı Janet Yellen'in dün yaptığı konuşmada faiz artırılacağına dair güçlü sinyaller vermesiyle dolar karşısında yedi buçuk ayın en düşük seviyelerine yakın seyretti.

Dolar endeksi Yellen'in konuşmalarının ardından 100.510 seviyesine yükselerek Nisan 2003'ten bu yana zirveyi görürken, en son 100.12 seviyesinde kaldı. Yellen'in konuşmasının ardından euro 1.0550 dolara geriledi ve Nisan'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Washington Economic Club toplantısında konuşan Yellen, on yılın ardından ilk faiz artışını sabırsızlıkla beklediğini söyledi. Fed Açık Piyasa Komitesi'ne atıfta bulunan Yellen, "Komite politika duruşunu normalleştirmeye başladığında... bu ekonomimizin ne kadar mesafe kat ettiğine dair bir gösteri olacak. Bu açıdan bakıldığında hepimizin o günü sabırsızlıkla beklediğini umuyorum" dedi.