Maduro: Petrol'de anlaşma yakın

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, OPEC ve OPEC dışı üreticiler arasında piyasa istikrarı anlaşmasının yakın olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, OPEC üyesi olan ve olmayan petrol ihracatçılarının, petrol piyasalarının istikrarını amaçlayan bir anlaşmaya varmaya yakın olduklarını söyledi.

Petrolde yükseliş hız kazandıPetrolde yükseliş hız kazandı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, Pazar günü ziyaret ettiği Cezayir'de, OPEC üyelerinin, eğer bu ay Cezayir'de yapacakları resmi olmayan bir toplantıda görüş birliğine varırlarsa, petrol fiyatlarını tartışmak üzere bir olağanüstü toplantı çağrısı yapabileceklerini söyledi.

Petrol fiyatlarının yüksek tutulmasından yana olan Maduro, Margarita Adası'nda düzenlenen Bağlantısız Ülkeler zirve toplantısında, OPEC üyesi olan ve olmayan ülkeler arasında her an bir anlaşmaya varılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Maduro dün düzenlediği basın toplantısında, "Ruhani ile uzun bir ikili, görüşme yaptık. OPEC ve OPEC dışı üretici ülkeler arasında bir anlaşmaya yakınız" dedi.

İran petrol bakanlığının haber ajansı SHANA'ya göre, zirveye katılan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkesinin küreselpetrol piyasasına istikrar getirecek ve fiyatları yükseltecek her adımı desteklediğini söyledi.

Uyguladığı devletçi ekonominin düşük petrol fiyatlarından zarar gördüğü Venezuela, uzun yıllardır böyle bir petrol anlaşmasının peşinde koşuyor. Venezuela daha önce de bu anlaşmanın çok yakın olduğunu söylemişti.

OPEC üyeleri 26-28 Eylül'de Cezayir'de toplanacak olan Uluslararası Enerji Forumu dolaysıyla bir araya gelecekler. Üreticiler ile tüketicileri buluşturan bu foruma OPEC üyesi olmayan Rusya da katılacak.

Reuters'e bilgi veren kaynaklar, OPEC ülkelerinin, üye olmayan ülkelerle bir araya geldiklerinde, muhtemelen petrol üretim düzeylerinin dondurulması konusunu yeniden gündeme getireceklerini söylediler.

Bu konularda ilginizi çekebilir