Petrolde yükseliş denemeleri zayıf kalıyor

Brent petrol, 36 dolar seviyesinde durduktan sonra yükseliş denemelerini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

ABD Enerji Bakanlığı'nın dün açıkladığı haftalık verilerin ham petrol stoklarında beklenmedik bir düşüş olduğuna işaret etmesinin ardından petrol fiyatlarında gözlenen yukarı hareket bu sabahta devam ediyor. 

İlk işlemlerde NYMEX'de Şubat vadeli Batı Teksas petrolü düne göre 22 cent artışla 37,72 dolar/varilden işlem görüyor.     

Brent petrolü ise 15 cent artışla 37,51 dolar/varil seviyesinde.

DOE verilerine göre ABD'de ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 5,9 milyon varil azaldı. Analistler ise 600 bin varil artış bekliyorlardı.

Baskı devam ediyor

Petrol fiyatlarında kısa vadede toparlanmalar yaşansa da üzerindeki baskılar devam ediyor. 

Petrol fiyatları bu hafta işlemcilerin pozisyonlarını yeniden düzenlemeleriyle beraber 11 yılın en düşük seviyesine indi. Bu seviyeden gelen alımlarla toparlanan petrol, dün de yükselişine devam ederek 38 doların üzerine çıktı. Ancak, bu seviyenin üzerinde tutunamadı. 

Analistler, düşüşün sona erdiğini söyleyebilmek için 40 dolar seviyesi üzerinde kapanışlar görmek gerektiğini ifade ediyor.

Düşüşün nedeni

Düşük fiyatların arkasındaki sebeplerin en başında OPEC'in pazar payını kaybetmemek için üretimde frene basmaması ve bunun sonucunda da arz-talep dengesinin sağlanamaması yatıyor. 

Ayrıca ABD'deki kaya gazı üreticilerinin de piyasanın dışına itilmek istenmesi de bir başka etken.

Son OPEC toplantısında üretimde frene basılması beklenirken OPEC, petrol pompalamaya devam etme kararı almıştı ve düşük seyreden fiyatlara bir darbe daha vurmuştu.