Yapı Kredi'den JES finansmanı
İSTANBUL - Yapı Kredi ve Yapı Kredi Leasing, Gümüşköy Jeotermal Enerji Santrali Projesi'ne finansman desteği sağladı.
Yapı Kredi Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, EBRD MidSEFF kaynağı kapsamında finanse edilen ilk jeotermal enerji projesi olma özelliği taşıyan Gümüşköy Jeotermal Enerji Santrali'ne Yapı Kredi 10 yıl vadeyle 21,8 milyon dolar tutarında kredi sağlarken, Yapı Kredi Leasing'in finansman desteği de 12,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.
EBRD'nin Çevresel ve Sosyal Performans Gereklilikleri'ni karşılayan Aydın Gümüşköy'de kurulan ve Mart 2013'te operasyona geçmesi planlanan Gümüşköy Jeotermal Enerji Santrali, 13 MW kurulu büyüklüğe ve yıllık 85 GWh enerji üretimi kapasitesine sahip.
Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mert Güvenen, bu projenin EBRD MidSEFF kaynağı kapsamında finanse edilen ilk jeotermal enerji projesi olması sebebiyle büyük gurur duyduklarını ifade ederek, açıklamada şu görüşlere yer verdi:
"Sosyal sorumluğu ilke edinen bir kurumsal vatandaş olarak özellikle yenilenebilir enerji üretimine büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda enerji üretimi, elektrik dağıtım projeleri banka olarak odak alanlarımız arasında yer alıyor. Yapı Kredi olarak, termal ile yenilenebilir enerji santralleri, büyük ölçekli baraj ve hidroelektrik santral projelerinin de aralarında bulunduğu toplam 9.237 MW kurulu güce sahip enerji projesine finansman sağladık. 2011 yıl sonu itibarıyla 114 farklı yenilenebilir enerji projesine sağladığımız destek 3,1 milyar ABD dolarına ulaştı. Şimdi ise Türkiye'de sınırlı sayıda bulunan jeotermal enerji santrallerinden biri olan Gümüşköy Jeotermal Enerji Santrali Projesi'ne destek veriyoruz. MidSEFF tarafından yenilenebilir enerji ve endüstriyel enerji verimliliği projelerinin finansmanı için ayrılan bu kaynağı ihtiyaç duyan firmaların hizmetine sunuyoruz."
Gümüşköy AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Çağlan Kuyumcu ise şunları kaydetti:
"158 adet ve her biri ortalama 4000 hektar olan alanlarda yaptığımız 5 yıla yakın bir süreyi içeren Jeotermal Kaynak arama çalışmaları sonunda, bu sahaların 11 adedinde, 60 MW kurulu gücü besleyecek kaynaklara ulaşmış bulunuyoruz. Varlığı kesin olan kaynakların yanında aynı sahalarda, yapacağımız araştırmalar devamında toplam JES kaynaklarımızın 100 MW'ı aşacağını öngörüyoruz. Bu enerji kaynaklarının en önemli özelliği tarafımızca ortaya çıkarılmış olmasının yanı sıra ülke ekonomisine yeni katılan enerji kaynağı niteliği taşımasıdır. Ayrıca bu sahalarda seracılık ve şehir ısıtmada da kullanılabilecek daha düşük sıcaklıkta jeotermal kaynaklara da ulaştık. Bu doğrultuda 50 dekar alanda pilot bir sera uygulaması ile faaliyete başladık ve kaynaklarımızın 1200 dekar sera ısıtma kapasitesini aşacağını tahmin ediyoruz."