Zorunlu karşılıkların artırması bekleniyor

TCMB'den ZK'larda artış beklenirken, faiz koridorunun alt ve üst bandında indirim olası görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın Şubat ayında politika faizini sabit tutması beklenirken kredilerdeki artış hızının yüzde 20'ye yaklaşması nedeniyle zorunlu karşılıkları artırması bekleniyor.

Reuters'ın 12 kurum ile yaptığı ankete göre TCMB'nin faiz koridorunun alt ve üst bandında bir değişime gidip gitmeyeceği konusunda ise beklentiler ikiye ayrılıyor. Katılımcıların azınlıkta kalan bir bölümü alt ve üst bantta indirim beklerken diğer yarısı değişim olmayacağını öngörüyor.

TCMB'nin "veriye bağlı para politikası" vurgusu ekonomistlerin beklentilerinin farklılaşmasında önemli bir neden oldu. Ocak ayında TCMB'nin faiz koridorun alt bandında yaptığı indirim sonrası TL'nin önce değer kaybedip ardından değer kazanması ve Ocak ayı PPK kararı öncesi seviyelerde seyretmesi TCMB'nin yeni bir indirime ihtiyaç duyup duymayacağı konusunda bankacıların ikiye ayrılmasındaki en önemli nedenlerin başında geliyor.

Ankete katılan 12 katılımcının hiç biri politika faizinde değişim bekleniyor. Katılımcıların yedisi koridorun alt ve üst bansında değişim beklemezken, beş katılımcı koridorun alt ve üst bantlarında 25'er baz puan indirim bekliyor.
TCMB'nin politika faizi yüzde 5.50, gecelik borçlanma faizi yüzde 4.75, borç verme faizini ise yüzde 8.75'te bulunuyor.

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) Ocak'ta iki yıl sonra ilk kez TCMB'nin kısa vadede ölçülü politika tepkisi verebileceğini açıkladığı 120 seviyesinin üzerine çıkmıştı. TCMB REK'teki yükselişe faiz koridorunun alt bandında yaptığı indirimle tepki verirken bankacıların yaptığı hesaplamaya göre REK hala 120 civarında seyrediyor.

REK Ocak ayında 120.16'ya yükselirken bankacılar, TL'deki değerlenmenin seyri TCMB'nin Şubat ayında politika tepkilerine devam edip etmeyeceğini söylemişlerdi.

[PAGE]

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, "Salı günü açıklanacak PPK kararının geçen ayki karara paralel olmasını bekliyoruz. TL Şubat ayından beri, nominal efektif döviz kurunun Ocak ortalamasına göre, yüzde 0.5 kadar zayıf. Bu da Şubat’ın geri kalanında aynı performans sürerse, reel efektif döviz kurunu TCMB'nin 120 olan eşiğine yakın tutacaktır.

Öte yandan, son günlerdeki trend, açık biçimde değerlenme yönünde. Bu da bize, Kurul beklemede kalmayı tercih ederse, kurun belirgin biçimde güçleneceğini düşündürüyor. Dolayısıyla, Kurul'un geçen ay olduğu gibi, gecelik borçlanma ve borç verme faizlerini 25 baz puan indirerek, faiz koridorunu aşağı doğru kaydırmasını bekliyoruz" dedi.

Demir, geçen ayki gibi, kredi büyümesini sınırlandırmak için, bu faiz indirimlerini ZK'ların artırılmasıyla dengelemek gerekeceğini de belirterek, "Aslında, kredi büyümesindeki devamlı güçlenmeyi dikkate alınca, PPK'nın makro ihtiyati sıkılaştırmada daha da agresif olması gerektiğini düşünüyoruz; bu yüzden, TL ve FX ZK'larda en az 50 baz puan artış bekliyoruz. Altın ve döviz cinsinden yükümlülükler üzerindeki sorunlu karşılıklar üzerindeki ROK'ların da sınırlı oranda arttırılabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Bankacılık sektöründe krediler 1 Şubat itibariyle 812.2 milyar lira ile önceki haftaya göre yüzde 0.62; yıllık bazda da yüzde 19.2 arttı.

TCMB, geçen ay finansal istikrara odaklı duruşunu sürdürerek faiz koridorunun alt ve üst bandında 25 baz puan indirime giderken, TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında bazı vadelerde artış yapmıştı.

TCMB faiz koridorundaki indirim ve zorunlu karşılık artışları ile son dönemde yabancı girişlerindeki artışa paralel TL'de görülen değer kazancının olası bir not artırımı beklentisiyle daha da artmasının ve kredi artış hızındaki istenmeyen yükselişin önünü kesmeyi hedeflerken, önümüzdeki dönemde atılacak adımlara ilişkin net bir ipucu vermemişti.