'Bedelli askerlik isteyenler bir şeyi unutuyorlar'

Başbakan Erdoğan bedelli askerlik konusunda son noktayı koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok merak edilen bedelli askerlik konusunda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, konu üzerinde bir çatışma yaşandığını belirterek, "Bedelli askerlik isteyenler bir şeyi unutuyorlar. Bir defa askerliğini gidip yapanlar diyor ki fakir bir aile ise 'Fakir bir ailenin çocuğu olarak yok diye ben gittim askerliğimi yaptım, öbürü zengin diye askerlikten mi yırtacak' diyor" dedi.

Erdoğan, ATV'de canlı yayınlanan "Başbakanla Gündem Özel" programında soruları yanıtladı.

Bedelli askerlik konusunda bir çalışma var mı?" sorusuna Erdoğan şöyle cevap verdi:

Krediyle askerlik olmaz

"Bankalar da şu anda bedelli askerlik için çok düşük faizle kredi verme hazırlığında, yoksul da olsanız o krediyle ödersiniz" denilmesi üzerine Erdoğan, buna katılmadığını söyledi. Erdoğan, "Kredi kartı bütün bunlar verilirken hepsi rahat rahat öder diye veriliyor. Bakın şu anda bizim Meclis'te önümüzü kesen vatandaşlarımız oluyor. Tekrar kredi kartıyla ilgili düzenleme bekliyorlar. Niye? Çünkü alıp, 'benim bu kadar kredi çekmem gerekir' diye bakmıyor olaya. Borçlananlar aynı şekilde 'ben bu borcu ödeyebilir miyim' diye bakmıyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, askerlik süresiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü, seçimlerden sonra bunu hayata geçireceklerini bildirdi. Erdoğan, "Uzman çavuşlarla ilgili konuya gelince bu konuyla ilgili gittiğim yerlerde, hatta dün bile bir kardeşimizin mektubu ulaştı. Bu konuda haklılar, çünkü üniversite mezunu oldukları halde onların birinci dereceye çıkamayışı manidar, bunun üzerinde de çalışıp bunu da çözme durumuna geleceğiz" dedi.

Sözleşmeli olarak devlette çalışanların bunun şartlarını da kabul ettiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sözleşmeli olarak girdikten sonra 'kadro' diyor. Sözleşmelinin şartları neyse bunu da kabul etmişsin. Şunu da düşünmek gerekmez mi öyle insanlar var ki şu anda iş bulamıyor, sen devlette sözleşmeli personel olarak bu kadroyu alırken, aldığın maaş da sıradan bir maaş değil, ciddi maaş alıyorsun. Burada yanlış bir yaklaşım tarzı var."

Erdoğan, sözleşmeli personelin kadroya geçmede öncelikli olduğunu söyledi.

Son milletvekili adayı oluşum

Başbakan Erdoğan, seçimlerde milletvekili adaylarından kaçının değişeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, geçen seçimlerde ciddi sayıda değişiklik yaptıklarını anımsattı ve şöyle konuştu:

"2011'le ilgili son milletvekili adayı oluşum olacak. Bizde 3 kademede milletvekili vekili aday adayı eleniyor ve aday olunuyor. Birincisi temayül yoklamaları, bunu bütün teşkilatımızla mahalle temsilcilerine varıncaya kadar... Orada bunlar ilan ediliyor. Oradan çıkan netice belirleyici değildir. Peki niye? Çünkü teşkilatlarda şöyle bir anlayış var, kurumsal milliyetçilik diyoruz ya teşkilatta da teşkilat milliyetçiliği var.

Teşkilattan dışarı çıkmıyor orada kalıyor. Biz de diyoruz ki dışarıda da ihtiyacımız olan değerli insanlar olabilir, bu bir akademisyen olabilir, herhangi bir STK'nın başında olabilir. O ana kadar üyemiz olmayabilir. Üyemiz değil diye buralara kapıları kapatamayız. Biz ihtiyaca göre adaylar bulabilmeliyiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir