4. Alevi Çalıştayı başladı

Bakan Çelik, çalıştayın ilk 4 oturumunun kitapçık olarak kamuoyuna sunulacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Birbiri üstüne yığılmış pek çok sorunu deşmek ve devleti tüm vatandaşlarımızın taleplerine duyarlı bir meşruiyet noktası olarak seferber etme şerefi, hükümetimize ait olmuştur'' dedi.

Swiss Otel'de düzenlenen 4. Alevi Çalıştayı'nın açılışında konuşan Çelik, hizmet olarak odaklandıkları konulardan birinin de Alevi vatandaşların sorunları olduğunu, bu çerçevede kuşatıcı ve sonuç alınabilir bir konsept içinde sorunu anlamaya ve aşmaya çalıştıklarını söyledi.

Sonuca doğru ilerleme azim ve kararlılığını kamuoyunun dikkatle takip edip takdirle izlediğini ifade eden Çelik, atılan adımların tarihsel açıdan oldukça önemli, hatta belirleyici olduğuna inandıklarını belirtti. Çelik, yüzyılları aşan sorunların ortadan kaldırılması bir yana, gerçekte ne olduklarının belirlenmesi konusunda bile şimdiye kadar kayda değer bir girişim olmadığını dile getirdi.

Toplumun her bir üyesinin insanca yaşama hakkını sonuna kadar kullanabilmesi, her bir vatandaşın özgür ve demokratik bir ülkede yaşamanın mutluluğuna sahip olabilmesi gerektiğine dikkati çeken Faruk Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugüne değin taltif, bahşiş ve idare-i maslahatçılıklarla geçiştirilen sorunların bugün devasa boyutlara ulaşan maliyeti karşısında özgürlükçü, demokrat ve insan haklarına dayalı siyasi iradenin yapması gereken öncelikle bu sorunlu alanlara yönelmek ve ihmalkarlıkları ortadan kaldırmaktır. Esasen demokratik açılım sürecinde yapmaya çalıştığımız da budur.

Kabul etmek gerekir ki birbiri üstüne yığılmış pek çok sorunu deşmek ve devleti tüm vatandaşlarımızın taleplerine duyarlı bir meşruiyet noktası olarak seferber etme şerefi, hükümetimize ait olmuştur. Bununla övünmek ya da bu övgülerle yetinmenin sorunların giderilmesine hiçbir faydası olmadığı da hepimizin malumudur.

Bu nedenle biz uzun zamandan beri başka hiçbir iradenin etki ya da telkinine bağlı olmaksızın, vatandaşlarımızın sorunlarını tespit etme ve giderme konusunda etkin bir planlamanın içinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Alevi Çalıştayı da bu iradenin ürünü olarak gerçekleştirilmektedir. Huzur ve refahımızı tesis etmek için bu sorunların üstüne kararlılıkla gitmek gerekir.''

"Sorunları anlamak ve üstesinden gelmek istiyoruz"

Devlet Bakanı Çelik, sorunları çözmek, anlamak ve üstesinden gelmek istediklerini vurgulayarak, ''İşi uzatmak, ipe un sermek, oyalamak ya da vatandaşları aldatmak'' gibi zaman zaman iyi niyetlerini provoke etmek isteyen değerlendirmelere de kulak asmadıklarını söyledi.

''Üzüm yemek'' isteyenlerle ''bağcıyı dövmek'' isteyenler arasındaki farkı bildiklerini ifade eden Çelik, vatandaşların sabırsızlık içindeki bekleyişlerini anlayışla karşıladıklarını, ancak bin yılı aşkın sorunların üstünkörü bir geçiştirmeyle baştan savma bir ilgiyle ele alınmasının doğru olmayacağını belirtti.

''Bu kadar özenle ve üzerine titreyerek sürdürdüğümüz açılımları istismar edenleri, istismarda istikbal arayanları vatandaşlarımızın takdirlerine bırakıyorum'' diyen Çelik, niyetlerinin samimi, attıkları adımların tarihi olduğunu ifade etti.

Bu duyarlılık ekseninde başta Alevi temsil grupları olmak üzere konunun belli başlı taraflarıyla değişik vesilelerle bir araya geldiklerini anlatan Çelik, Alevilerin dile getirdiği sorunlara akademik düzeyde ilgi duyan bilim adamları ile buluştuklarını, ilahiyat alanından bilim adamlarından da sorunun dinsel, tarihsel ve kültürel sınırlarına yönelik birtakım öneriler aldıklarını kaydetti.

Çalıştaylardaki temel amacın, Alevi vatandaşların sorunlarını tespit etmekle sınırlı olmadığına da dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

''Hiç kuşkusuz, sorunların tespiti de bir hayli önemlidir. Esasen bilgi temelinde oluşmayan analizlerle sağlıklı ve objektif bir veriden beslenmeyen yaklaşımlarla çözüm arayışında kalıcı ve tatminkar bir sonuca ulaşabilmek mümkün değildir. Çalıştaylar aracılığıyla bilgi dünyamızı derinleştiriyoruz.

Muhataplar arasındaki diyalog sorunlarını gidermeye çalışıyoruz. Ancak, bütün bunlarla yetinmeksizin mevcut sorunları ortadan kaldırmak üzere neler yapabiliriz, sorusuna da cevap arıyoruz. Başından beri demokratik mekanizmaları harekete geçirmekten yanayız. Mevcut teamülleri vatandaşlarımızın lehine olacak şekilde okumaktan çekinmiyoruz. Sivil toplumun sunacağı perspektifleri de önemsiyoruz. Toplumsal duyarlılıkların ve hassasiyetlerin farkındayız. Bir yeri düzeltirken başka bir yeri bozmaktan yana değiliz.''

"Bedel ödemekten kaçınmıyoruz"

Çelik, sorunların çözümü yolunda soğukkanlı ve kararlı adımlarla ilerlediklerini, müzakere bilincini geliştirmeye, siyasi ve toplumsal sorumlulukları genişletmeye önem verdiklerini dile getirerek, ''Bedel ödemekten kaçınmıyoruz'' dedi.

Kendilerine uygun bir vatandaşlık projesinin peşinde olmadıklarını vurgulayan Bakan Çelik, ''Makbul vatandaşlığın değil, eşit vatanlığın takipçisiyiz. Biz makbuliyete eşit vatandaşlık temelinde ulaşmak istiyoruz'' diye konuştu.

Toplum desteğinden azami derecede yararlanarak yol almak istediklerine işaret eden Çelik, toplumsal gerilimi üreten ve besleyen sorunlarla bu süreci tahkim eden çelişkilerle husumet alanlarıyla daha demokratik bir devlet ve daha demokrat bir toplum arayışı içinde yüzleşmeyi hedeflediklerini söyledi.

Çalıştayın 4. oturumuna katılanlar

Çalıştayın 4. oturumunda sivil toplum kuruluşu önderleri, meslek odaları, vakıf ve dernek temsilcileri ile sanatçı Sabahat Akkiraz Alevi sorunu konusundaki görüşlerini dile getirecek.

Çalıştayın gün boyu sürecek olan oturumlarında, ''Sivil Toplum Kuruluşları ve Aleviler'', ''Aleviler: Geçmiş ile Gelecek Arasında'', ''Birlikte Yaşama, Çok Kültürlülük ve Aleviler'' ve ''Çözüm Arayışında Aleviler ve Sivil Toplum Kuruluşları'' konuları tartışılacak.

Çalıştay, Devlet Bakanı Faruk Çelik'in kapanış konuşmasıyla sona erecek.

Öte yandan, daha önceden katılımcılar arasında yer aldığı açıklanan sanatçı Ferhat Tunç, çalıştaya katılmadı.

"Çalıştayın ilk 4 oturumu kitapçık halinde kamuoyuna sunacağız"

Önümüzdeki ay, çalıştayın ilk 4 oturumunun kitapçık olarak kamuoyuna sunulacağını anlatan Faruk Çelik, çalışmaları şeffaflık içinde sürdürdüklerini vurguladı.

Bütün görüşlerin kendileri için saygıdeğer olduğunu dile getiren Devlet Bakanı Çelik, "Çok düzeyli, verimli bu çalışmalar devam ettiği sürece, karşılıklı birbirleriyle sorunlu görülen, bir araya gelmeyi bugüne kadar düşünemeyen ve gelemeyen kesimlerin bir araya gelmesinin ve bundan sonra çok kolay bir şekilde bir araya gelinebileceği konusunda bir yumuşamanın olduğunu, böyle güzel bir psikolojik ortamın oluştuğunu memnuniyetle görüyorum" diye konuştu.

"Çalıştaylar sona ermeden hükümetin herhangi bir adım atıp atmayacağı" yönündeki bir soru üzerine Çelik, bazı adımların atılabileceğini ancak şahsen bakan olarak bunu doğru bulmadığını bildirdi.

Salim Uslu: Aleviler eşit haklarını istiyor

Hak-İş Başkanı Salim Uslu da devletin kendi yurttaşlarına herhangi bir din, mezhep ve görüşü dayatamayacağını ifade ederek, "Devlet, var olan kültürleri kabul etmek ve bunların yaşanmasına zemin hazırlamak durumundadır" dedi.

Çalıştayların bu güne kadarki devlet politikalarını sorgulayarak yeni bir yaklaşım oluşmasına zemin hazırlayacağını kaydeden Uslu, zor, karmaşık ve yüzyıllardır devam eden bir sorunun bir çırpıda çözülmesini beklemenin doğru olmadığını söyledi.

Sanatçı Sabahat Akkiraz ise taleplerin konuşulup değerlendirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaparak, "Hak verilmediği için Aleviler eşit haklarını istiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Halk kültürünün bazı eserlerine yasaklar getirildiğini savunan Akkiraz, bunun Alevi bir sanatçı olarak kendisini rahatsız ettiğini, dergahlar ve cemevleri konusunda Alevilerin yaşadığı sıkıntıların bulunduğunu belirtti.

"Ferhat Tunç'un toplantıya katılmaması konusunda değerlendirmeniz var mı" sorusunu Sabahat Akkiraz, "Bana davet geldi, icabet ediyorum ve konuşmak istediklerim, taleplerim var onları söylüyorum" diye yanıtladı.