47. Altın Portakal'ın teması; Sinema ve Toplumsal Etkileşim
9-14 Ekimde gerçekleştirilecek festivalin programı, İstanbul'daki Esma Sultan Yalısı'nda yapılan resepsiyonla açıklandı.
İSTANBUL - Bu yıl 47'ncisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin tanıtılması amacıyla İstanbul'da resepsiyon düzenlendi.
Antalya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfınca düzenlenen, 9-14 Ekimde gerçekleştirilecek 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programı, İstanbul'daki Esma Sultan Yalısı'nda yapılan resepsiyonla açıklandı.
Resepsiyona Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması Jüri Başkanı Kadir İnanır'ın da aralarında yer aldığı çok sayıda sanatçı katıldı.
Daha sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Akaydın, Türkiye'nin en uzun soluklu kültür-sanat etkinliği Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni 47'nci yılına taşıyan Antalya halkı ve sinema sanatçılarına teşekkür etti.
Türkiye Sinema Platformu ile çok kapsamlı bir festival programı hazırlandığını, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması Jüri Başkanlığını ünlü oyuncu Kadir İnanır'ın yapacağını kaydeden Akaydın, festivalin uluslararası bölümünün de dünyaca ünlü yönetmen Emir Kusturica'nın da yer aldığı çok önemli yönetmenleri ağırlayacağını bildirdi.
Kusturica'nın Uluslararası Uzun Metrajlı Film Yarışması'nın jüri üyesi olacağını söyleyen Akaydın, ünlü yönetmenin "Çingeneler Zamanı", "Ak Kedi Kara Kedi" gibi filmlerinin de festivalde özel gösterimlerle izleyiciyle buluşacağını söyledi.
Kusturica'nın yanı sıra 2009 En İyi Belgesel Oscar Ödülü'nü "Smile Pinke" filmiyle kazanan yönetmen Megan Mylan'ın Belgesel Film Yarışması jürisinde yer alacağını belirten Akaydın, Altın Palmiye ödüllü yönetmen Serge Avedikian'ın da Kısa Film Yarışması jürisinde görev üstleneceğini bildirdi.
Akaydın, festivale uluslararası arenadan çok seçkin isimlerin de davet edildiğini ifade etti.
Cezaevlerinde film gösterimi
Akaydın, sosyal sorumluluk kapsamında festival için bu yıl Antalya'daki E ve L tipi cezaevlerinin bahçelerinde sinema perdeleri kurulacağını, hükümlü ve tutukluların eserlerinin yer alacağı senaryo atölyesi oluşturulacağını bildirdi.
Cezaevlerinin bahçelerinin festival alanı olarak kullanılacağını, senaryo atölyesiyle de hükümlü ve tutukluların hayal ettikleri senaryoyu kaleme alacaklarını kaydeden Akaydın, mahkumların ağustos ve eylül aylarında yaptıkları resimlerin de festivalin gerçekleştirileceği ekim ayında sanatçılar ve izleyicilerle buluşacağını söyledi.
Mahkumlar ve sanatçıların festival süresince her akşam sinema filmlerini de birlikte izleyeceğini kaydeden Akaydın, bunun yanı sıra Antalya ve çevresinde 150 noktada film gösterimleri ve konserlerle festival coşkusu yaşanacağını belirtti.
Festival coşkusunun Antalya'nın yanı sıra Isparta ve Burdur'a taşınacağını ifade eden Akaydın, festivaldeki stratejik vizyonlarını da "toplumsal sorumluluk" olarak tanımladıklarını söyledi.
Festivalin teması ve programı
Antalya Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Göksel Kumsal da bu yıl "Sinema ve Toplumsal Etkileşim" temasıyla düzenlenen festivalin programında "sinema ve sosyo-politik etkileşim", "sinema ve ülke etkileşimi" ile "sinema ve ekonomik etkileşim" başlıklarıyla tematik film gösterimleri, paneller, sergiler, söyleşiler ve atölye çalışmalarının yer alacağını bildirdi.
Kumsal, Kadir İnanır başkanlığındaki Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması jürisinde yönetmen Tomris Giritlioğlu, oyuncu Meltem Cumbul, senaryo yazarı Meral Okay, şair-yazar Murathan Mungan, müzisyen Gökhan Kırdar, sinema yazarı Atilla Dorsay, yapımcı Zinos Panagiotidis ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin'in bulunacağını kaydetti.
Festivalde 14 dalda yarışan filmlere toplam 620 bin TL ödül verileceğini bildiren Kumsal, en iyi filmin ise 330 bin TL ile ödüllendirileceğini ifade etti.
Bu yıl en iyi film seçilen esere yeni bir ödül daha verilmesinin kararlaştırıldığını bildiren Kumsal, filmin sahibi olan yapımcının ödülü aldıktan sonraki 2 yıl içinde yeni filminin en az yüzde 15'lik bölümünü Antalya'da çekmesi halinde 70 bin TL'lik "Antalya Teşvik Ödülü" alacağını söyledi.
47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Sinema Emek Ödülü"ne Necmettin Çobanoğlu'nun layık görüldüğünü belirten Kumsal, "Yıldırım Önal Anı Ödülü"nün ünlü sanatçı Yıldız Kenter'e verileceğini açıkladı.
Kumsal, "Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne de senarist Safa Önal, yönetmen ve senarist Ertem Göreç, sinema oyuncuları Nur Sürer, Gülşen Bubikoğlu, Metin Akpınar ve Zeki Alasya'nın layık bulunduğunu bildirdi.
Göksel Kumsal, 1970'lerin Türk sineması eserlerinin bu yıl özel gösterimlerle halkla yeniden festivalde buluşacağını, bunların arasında İstanbul'da 1919 yılında çekilen ilk yabancı film olan, Enis Aldjelis'in yönettiği "Doğu'nun Çiçeği" adlı sessiz filmin de bulunduğunu, filmin özel müziklerle izleyiciye sunulacağını söyledi.
Festivalin bu yıl "renkli" rekorlara da sahne olacağını kaydeden Kumsal, 47 metrelik bez etrafına sanatçıların ebru sanatıyla dokunuşlar yapacağını, bu çalışmayla Guinness Rekorlar Kitabı'nda yine Türkiye'ye ait olan 26 metrelik rekorun kırılacağını ifade etti.
Kumsal, bu eserin Isparta ve Burdur'da sergilenmesinin ardından Antalya Kent Müzesi'ne konulacağını bildirdi.
Maradona festivale davet edildi
Festivalde ünlü yönetmen Emir Kusturica'nın "Kusturica by Maradona" filminin de gösterileceğini belirten Kumsal, bu özel gösterime katılması için Arjantinli teknik direktör Diego Maradona'nın da Antalya'ya davet edildiğini açıkladı.
Kumsal, sanatçı Kemal Sunal'ın ölümünün 10. yılı dolayısıyla festivalde özel anma programı yapılacağını, Antalya açıklarındaki Sıçan Adası'na da festivalin simgesi olan "altın portakal" heykelciği yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.