AB ülkeleri 4.5 trilyon euro yardım etti

İngiltere 850 milyar euro, İrlanda 723 milyar euro ve Danimarka 599 milyar euro finansal sektörlerine destekte bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, bankacılık krizinin patlak vermesinden bu yana finansal sektörlerine 4,5 trilyon euro (5,9 trilyon dolar) yardım etti.

Yardım, garantiler, varlık kurtarma ve hibeleri de içeriyor.

İngiltere, 2008 yılı Ekim ayı ile 2010 yılı Ekim aylarında finansal sektörüne 850,3 milyar euro destek vererek listenin başında yer aldı. İngiltere'yi, 723,3 milyar euro ile İrlanda, 599,7 milyar euro ile Danimarka izledi.

Listenin son sırasında finansal sistemine 1,7 milyar euro destek olan Litvanya yer aldı.

Avrupa Komisyonu, bankacılık sektörüne yapılan yardımları yavaş yavaş azaltmak için bir çerçeve çizdi. Buna göre, 1 Ocaktan itibaren devlet desteğine ihtiyaç duyan her banka bir yeniden yapılandırma planını kabul etmek zorunda kalacak.

AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Başkan Yardımcısı Joaquin Almunia, "Neredeyse iki yıl süren özel devlet destekli yardım rejiminin ardından artık normal piyasa işlevine yavaş yavaş dönmeye hazırlanmamız gerekiyor" dedi.

Finansal sektöre kriz desteği dışarıda tutulduğunda 2009 yılında Avrupa Komisyonunun tüm üyeler için onayladığı destek 2008 yılında da olduğu gibi 73,2 milyar euro oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir