ABD'de cari açık 109 milyar dolara çıktı

İlk çeyrekte cari işlemler açığı, 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de cari açık, yılın ilk çeyreğinde 109 milyar dolara ulaşarak, 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan ilk çeyrekte ABD'nin cari işlemler açığı 109 milyar dolar oldu.

Revize edilen verilere göre, geçen yılın son çeyreğinde cari açık 100,9 milyar dolar olmuştu.

ABD'de cari açık geçen yıl 378,4 milyar dolara gerilemişti. 2008 yılında ise cari açık 668,9 milyar dolardı. 2009 yılında cari açığın bir önceki yıla göre azalmasında, ABD'nin yaşadığı derin resesyonda ithal mallara olan talebin kesilmesi etkili oldu. Ekonomistler, cari açığın bu yıl genelinde artacağını tahmin ediyorlar.

Tüketici fiyatları düştü

Öte yandan, Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,2 düştü. Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ABD'de tüketici fiyatları Nisan ayının ardından Mayıs ayında da geriledi.

Nisan ayında yüzde 0,1 gerileyen tüketici fiyatları geçen ay da yüzde 0,2 düşüş kaydetti. Enerji ve gıda fiyatları dışarıda tutularak hesaplanan çekirdek tüketici fiyatları ise geçen ay yüzde 0,1 artış gösterdi.

İşsizlik başvurularında sürpriz artış

Bu arada, geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı, üç hafta üst üste geriledikten sonra beklenmedik şekilde arttı.  Açıklanan verilere göre, geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 12 bin artarak 472 bin oldu. Bir önceki haftanın başvuruları ise 456 bin kişiden 460 bin kişiye revize edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir