ABD'de çekirdek TÜFE, 28 yıl sonra ilk kez düştü

Ülkede geçen ay tüketici fiyatları yükseldi, çekirdek TÜFE geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de tüketici fiyatları Ocak ayında bir önceki aya göre yükseldi. Çekirdek TÜFE ise 1982 yılından bu yana ilk kez geriledi. Fed'in faiz oranlarını uzun süre değiştirmeyeceği beklentileri güç kazandı.

Mevsimsel olarak düzeltilmiş rakamlara göre TÜFE Ocak ayında yüzde 0.2 oranında arttı. Bu artışta yüksek enerji fiyatları etkili oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre çekirdek TÜFE ise Ocak ayında yüzde 0.1 oranıda geriledi. Aylık bazda çekirdek TÜFE en son 1982 yılı Aralık ayında gerilemişti.

Analistlerin beklentileri Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.3 ve çekirdek TÜFE'nin yüzde 0.1 oranında artacağı yönünde idi.

Yıllık bazda ise bu kez mevsimsel olarak düzenlenmemiş rakamlarla TÜFE tüzde 2.6 ve çekirdek TÜFE yüzde 1.6 oranında artış gösterdi.

Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Ocak ayında enerji fiyatları aylık bazda yüzde 2.8 oranında arttı. Bu artış 2009 yılı Ağustos ayından bu yana en yüksek artış oranı oldu. Ocak ayında benzin fiyatları yüzde 4.4 ve enerji fiyatları yüzde 0.8 oranında aylık artış gösterdi. Ocak ayında gıda fiyatları yüzde 0.2 oranında artış gösterdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir