ADP, pahalı bir Türk inişi yaptı
Ankara - Paris arasındaki siyasi ilişkilerin çok soğuk olduğu bir dönemde Fransız ADP şirketi ve TAV'ın ortaklığı yabancı basında ses getirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
NEW YORK /LONDRA - Türkiye ile Fransa arasındaki siyasi ilişkilerde ciddi bir kriz yaşandığı bir dönemde Fransız Aeroports de Paris (ADP) şirketinin, TAV Havalimanları'ndaki yüzde 38'lik bir payı 874 milyon dolara alması, yurt dışında da dikkat çekti. Wall Street Journal "ADP, pahalı bir Türk inişi yaptı" derken Financial Times, anlaşmanın, iki hükümetin birbiriyle adeta konuşmadığı bir dönemde gerçekleşmesinin "şaşırtıcı" olduğunu belirterek "Şirketler için eski hamam eski tas" ifadesini kullandı.
ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "ADP, Pahalı bir Türk İnişi Yaptı" başlığıyla verdiği haberinde ADP gibi Avrupa şirketlerinin, kendi ülkelerindeki ekonomilerin "kekelediği" bir dönemde canlı yükselen piyasalarda büyümeye istekli olduğunu, TAV'nın işlettiği havaalanlarındaki yolcu sayısının da son beş yılda iki kattan fazla arttığını belirtti.
Buna karşın, "Ancak yatırımcılar, ADP'nin, uçuş kontrollerinde kendisine bir sandalye vermeyen bir anlaşma için neden yüzde 32'lik bir prim ödediğini sorgulamalı" da diyen gazete, Türk Ulaştırma Bakanlığı'nın önümüzdeki 10 yılda hava yolcularının sayısının çift haneli bir büyüme göstermesini beklediğini, bu büyümenin de, muhtemelen halen ADP'nin başlıca varlığı olan Paris Charles de Gaulle Havaalanı'na ilişkin beklenen artış oranından çok daha hızlı olacağını kaydetti.
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise, "ADP-TAV Havaalanı Anlaşması: Rüzgar Faktörü" başlıklı haberinde TAV'ın ana varlığı olan ve geçen yıl 37 milyon yolcuya hizmet veren İstanbul Atatürk Havaalanı'nın daha ne kadar büyüyebileceğinin sorgulandığını belirtti.
Türk hükümetinin İstanbul'da üçüncü bir havaalanı planladığını ancak TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı ve Ceo'su Sani Şener'in kaygılı olmadığını, TAV ve ADP'nin yeni projenin ihalesine katılmak isteyeceklerini söylediğini kaydeden gazete, Şener'in açıklamalarından, uluslararası alımlara da odaklanacak olan "ittifak" içerisinde çok iyi bir uyum olduğunun da anlaşıldığını vurguladıktan sonra şöyle devam etti:
"İki ülkenin hükümetleri, Paris'in bir asır önce Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermenilerin bir soykırımının inkarının reddini cezalandırma çabası nedeniyle birbiriyle adeta konuşmadığı için daha da şaşırtıcıdır. Bu gerilimlere rağmen şirketler için eski hamam eski tas."
(Anka)
Bu konularda ilginizi çekebilir