Alkim Kimya'nın yeni tesisi mayısta üretime başlayacak

Alkim Kimya, dünyanın en büyük 5'inci sodyum sülfat üreticisi olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deterjan, cam ve tekstil sektörlerinin vazgeçilmez hammaddesi olan sodyum sülfat üretimiyle dünyanın sayılı üreticileri arasında yer Alkim Kimya'nın, Ankara Çayırhan'da 25 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirdiği yeni tesislerinde üretimin, mayıs-haziran döneminde başlaması hedefleniyor.

Konya ve Afyon'da kurulu 3 fabrikasına ilave olarak yıllık 120 bin ton kapasiteli Çayırhan fabrikası‘nın devreye girmesiyle Alkim Kimyanın rafine sodyum sülfat üretimi 450 bin ton/yıl'a yükselecek. Bu kapasiteyle Alkim Kimya, dünyanın en büyük 5. Sodyum sülfat üreticisi olacak. 2010 yılında temeli atılan fabrika yatırımıyla ilgili tüm makine ve ekipmanların fabrika sahasına ulaştığını, montaj çalışmalarının da hızla devam ettiğini belirten Alkim Kimya Genel Müdürü Nihat Erkan, "Yeni sodyum sülfat tesisi devreye girdiğinde, yılda 120 bin ton ek kapasite sağlanacak. Böylece tüm deterjan üreticilerinin artan taleplerini, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında rahatlıkla karşılayabilecek bir kapasiteye ulaşmış olacağız" dedi.

Tesislerin elektrik ve buhar ihtiyacını da kurulmakta olan, yüzde 100 toz kömürle çalışacak kojenerasyon ünitesiyle karşılayacaklarını belirten Erkan, "Yoğun talep nedeniyle kapasitenin tamamını kullanmayı planladıklarını ve son 4 ayına girilen bu yeni yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda kârlılıkta ve ciro rakamlarında yüzde 30 oranında bir artış beklediklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir