Almanya ekonomisinde hareket yok

Ekim-Aralık dönemine ilişkin ilk veriler, gayri safi yurtiçi hasılanın bir önceki çeyreğe göre değişmediğini ortaya koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, ekonomik toparlanmada bocalıyor. Ekim-Aralık dönemine ilişkin ilk veriler, gayri safi yurtiçi hasılanın bir önceki çeyreğe göre değişmediğini ortaya koydu.

Son çeyreğe ilişkin veriler bir önceki yılla karşılaştırıldığında ise gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 2,4 geriledi. Federal İstatistik Ofisi, ihracatı tek olumlu katkı olarak belirlerken, ithalat, tüketici harcamaları ve sermaye yatırımı düştü.

Geçtiğimiz yıl genelinde ise Almanya ekonomisi yüzde 1,7 küçüldü. Almanya geçtiğimiz yaz durgunluktan ihracat sayesinde çıksa da 2009 yılı genelinde ihracatı yüzde 18,4'e düştü. Böylece, 1950 yılından bu yanaki en büyük düşüş kaydedilmiş oldu ve "dünyanın en büyük ihracatçısı" unvanı Çin'e kaptırıldı.

Küresel ekonomik kriz, dünya genelinde talebi daraltınca ekonomisi ihracata dayalı Almanya 2008 yılında resesyona girdi. Almanya dört çeyrek üst üste daraldıktan sonra teknik olarak resesyondan 2009 yılının ikinci çeyreğinde çıktı. Resesyondan çıkışta, 16 ülkeli Euro bölgesinin ekonomik olarak toparlanmaya başlamasının etkisi oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir