Altına olan güçlü talep sürecek

Dünya Altın Konseyi (WGC), üçüncü çeyrek raporu açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünya Altın Konseyi (WGC), 2010'da Hindistan ve Çin'deki artan altın talebinin, yatırıma yönelik süregelen küresel talep ve mücevherat ve sanayi sektörlerindeki talep büyümesinin sonucu olarak 2009'a oranla daha yüksek olacağını açıkladı.

WGC'nin 2010 3'üncü çeyrek raporu açıklandı. Altın Talebi Trendleri raporunda, 2010'un son çeyreğindeki altın talebinin kaynaklanması öngörülen faktörler şöyle sıralandı:

"-Yükselen gelir düzeyleri, yüksek tasarruf oranları ve güçlü ekonomik büyüme tüketimi yukarı çektiği için Hindistan ve Çin gibi dünyanın iki büyük pazarının talebinin artması.

-En önemli altın mücevheratı pazarı olan Hindistan'daki ekonomik iyileşme ve Çin'de devam eden iyileşme nedeniyle, altın mücevherat talebinin 2009'unkinden daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Mücevherat talepleri gelecekte bazı zorluklarla karşılaşabilecek olsa da, son rakamlar en önemli pazarlardaki talebin yüksek ücret seviyeleri karşısında direnç kazandığını gösteriyor.

-Mali dengesizlikler ve döviz kurlarındaki belirsizliklere dair endişeler, altına yatırım yapma talebini desteklemeye devam edecek. ABD'nin sağladığı 600 milyar dolarlık ek parasal genişlemenin, ABD Dolarının değer kaybetmesinin ve bununla bağlantılı enflasyon korkularının yanı sıra, altın fiyatlarının yüksek olmasının beklenmesi ve altın yatırım ürünlerinin bireysel yatırımcılar için giderek daha fazla mevcut ve erişilebilir olmasının bu talebi ortaya çıkarması bekleniyor.

-Pek çok yarı iletken altın telle bağlandığından uzun vadeli seviyeler elde eden sanayi talebinin, elektronik sanayindeki yenilenmiş büyümenin geri kalanında da aynı kalması bekleniyor."

Altın mücevherat talebi değer bazında rekor kırdı

2010'un 3'üncü çeyreğine yönelik küresel talep istatistikleri incelendiğinde, toplam altın talebinin, 2009'un 3'üncü çeyreğine oranla yüzde 12 artışla 922 ton iken dolar değeri açısından artış aynı dönem boyu yüzde 43 artışla 36.4 milyar dolara çıktığı belirlendi.

Altın mücevheratına yönelik talepte en iyi performans gösteren dört pazar olan Hindistan, Çin, Rusya ve Türkiye'nin 2009'un 3'üncü çeyreğine oranla yüzde 8 artış gösterdiği tespit edildi. Bu artış küresel talebin yüzde 63'üne tekabül ederken 2010 Eylül'de sona eren 12 aylık sürece yönelik altın mücevherat talebi değer bağlamında 317.5 milyar dolarlık bir rekor kırdı.

Türkiye'de altın talebi 31.4 tona yükseldi

Dünya Altın Konseyi Türkiye Başkanı Cihan Göksel, Türkiye'de yılın 3'üncü çeyreğinde altın mücevheratına yönelik talebin geçen yıla oranla yüzde 3'lük bir artışla 31.4 tona yükseldiğini bunu da yaklaşık 1.9 milyar TL değerinde bir artışa eşdeğer olduğunu belirtti.

Göksel, söz konusu yükselişin Temmuz'dan başlayarak genellikle düğün mevsimi olan yaz döneminde gerçekleştiğine dikkat çekti. Göksel, bu dönemde yaşanan fiyatlardaki gerilemeyle birlikte özellikle 18-22 ayar gibi değerli takılara yönelik tüketici talebinde artış yaşanırken 14 ayarda benzer bir talep görülmediğini belirtti.

Cihan Göksel altın yatırımındaki talebin ise geçen yıla göre yüzde 251'lik bir artışla 15.8 tona yani 943 milyon TL'ye ulaştığını sözlerine ekledi. Göksel, genellikle evlilik sezonunda çiftlere takılan geleneksel altın paraya yönelik talebin altın fiyatlarının gerilemesine paralel olarak artış kaydettiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir