Anadolu Partisi'nden hükümete 'sağlık harcamaları' eleştirisi

Anadolu Partisi Milletvekili Adayı Doç. Dr. Nedim Çekmen, "AKP döneminde gereksiz sağlık harcamaları yapıldı. Tıbbi cihaz alımlarındaki artış, ihtiyaçlara göre gerçekleşmiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

Anadolu Partisi Ankara 1’inci Bölge Milletvekili Adayı Doç Dr. Nedim Çekmen, AKP döneminde gereksiz sağlık harcamalarının yapıldığı, tıbbı cihaz alımında yaşanan artışın ülkenin temel ihtiyaçlarına göre gerçekleşmediği iddiasında bulundu. Çekmen,  “Alım yöntemlerinin nasıl yapıldığı, kimlere yarar sağladığı ve kimlerin çıkarına göre olduğunu saptamalıyız” dedi. 

Yazılı açıklama yapan Çekmen, Türkiye'de MR cihazlarının sayısının genelde özel hastanelerde artmış, üniversite hastanelerinde artmamış olduğuna dikkat çekti. Çekmen; "Türkiye'de rüşvet ve makamın kötüye kullanımı sağlık sektöründe de sıkça yaşanıyor.  AKP hükümeti on iki yıl önce başa geldiği zaman bunlara bir son vereceğini vaat etmişti fakat özellikle 17–25 Aralık süreci gösterdi ki AKP’nin kendisi de bahsedilen konularda fazlasıyla dibe batmıştır. Tam olarak bütün bunlardan dolayı ülkemizde bu gün siyaset kurumuna ve devlet kurumlarına karşı olan güven çok ciddi şekilde zarar görmüştür. Bu güvenin yeniden tahsis edilmesi lazımdır. Sağlık tetkikleri yapılırken gerekli cihazların kullanımının önemi gayet açıktır. O yüzden mümkün olduğu kadar tıptaki son gelişmeler sonucu ortaya çıkan cihazlar kullanılmalıdır. Fakat ülkemiz bu konuda ne yazık ki bilinçsizce davranmaktadır. Örnek olarak, ülkemizde ihtiyacın çok ötesinde MR cihazı bulunmaktadır. Cihazların yurt dışından ithalinin önüne geçebilmek için ülkemizde AR-GE çalışmalarının yapılması ve yerli tıbbi cihaz üretimine öncelik tanınmasıdır. Böylece sağlık giderlerinde büyük bir tasarrufa gidilecektir" diye konuştu. 

Çok sıkı bir mali denetime ihtiyaç var

Çekmen, bunun önüne geçebilmek için sağlık sisteminin çok sıkı bir mali denetlemeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın mali konularda Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini de ifade eden Çekmen, "Parti politikamıza göre sağlık politikalarının uygulanması konusunda Ulusal Sağlık Kurulu, Sağlık Bakanlığı'nı denetleyecektir. Gerekli görüldüğünde denetleme sonuçları halkla da paylaşılacaktır. Böylece Sağlık Bakanlığının yanlış politikalar üretmesinin ya da üretilen doğru politikaların önüne taş tıkamasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Mali yöndeki denetimlerin son ayağı da Sayıştay denetimi olacaktır. Sayıştay her yıl genel bir denetim gerçekleştirecek, denetimin sonucunu halkla paylaşacak ve gerekli kontrolleri gerçekleştirecektir. Denetim sonunda mevcut rakamlarda önceki yıllara göre ciddi oynamalar olmuşsa ya da denetleme sonucunda çıkan sonuçlarda Ulusal Sağlık Kurulunun, Sağlık Bakanlığının ve Maliye Bakanlığının oluşturdukları denetim sonuçlarıyla farklılıkları mevcutsa o zaman genel kapsamlı bir bağımsız denetim yapılacaktır. Kısacası Sayıştay mali denetimi bir nevi sağlık sisteminin mali denetiminin sigortası olacaktır" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir