Ankara en çok ihracatı Çin'e yaptı

Başkent geçen yıl 440 milyon dolarlık en çok ihracatını 'dünya ihracat devi' Çin'e yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara'nın geçen yıl en fazla ihracat yaptığı ülke, ''dünya ihracat devi'' Çin oldu. Ankara'dan geçen yıl gerçekleştirilen 5 milyar 620 milyon dolarlık ihracatın 440 milyon doları, Çin'e yapıldı.

Ankara Ticaret Odasının (ATO) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanarak yaptığı değerlendirmeye göre, geçen yıl, Ankara'dan 5 milyar 620 milyon dolarlık ihracat yapıldı, Ankara'nın ithalatı 19 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Açıklamaya göre, Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada yer alan Çin, Ankara'nın ihracat yaptığı ülkeler arasında birinciliğe yükseldi. İki yıl öncesine kadar Ankara'dan en fazla ihracat Almanya'ya yapılırken, son iki yıldır Çin, ilk sırada yer aldı. Ankara'dan, 2009 yılında 333 milyon dolar olan Çin'e ihracat, geçen yıl 440 milyon dolara çıktı.

Ankara'nın ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Çin'i 322 milyon dolarla ABD izliyor. En çok ihracat yapılan üçüncü ülke ise  Libya oldu. Geçen yıl Ankara'dan Libya'ya 316 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 

Başkentin ihracat artışı Türkiye üzerinde

Açıklamaya göre, 2002-2010 döneminde Ankara'nın ihracatındaki artış, Türkiye'nin genel ihracat artışından fazla oldu. Türkiye'nin 2002 yılında 36 milyar 59 milyon dolar olan ihracatı, yüzde 216 artış ile 2010'da 113 miyar 929 milyon dolara çıkarken, aynı dönemde Ankara'nın ihracatı, yüzde 270 artarak, 1 milyar 515 milyon dolardan 5 milyar 620 milyon dolara yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ankara'dan geçen yıl gerçekleştirilen 5 milyar 620 milyon dolarlık ihracatın 4 milyar 265 milyon dolarını sanayi sektörü oluşturdu.

Sanayide de rüşdünü ispatladı

ATO Başkanı Sinan Aygün, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin gelişme sürecinden başkent Ankara'nın da payını aldığını ve ''memur kenti'' olarak bilinen başkentin sanayide de rüşdünü ispatladığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir