Ankara'nın trafiği

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turgay YILMAZ

turgayyilmaz@yahoo.com

Dünya nimetlerine ehemmiyet vermeyen yaşayış ve felsefesiyle ünlü filozof Diyojen, bir gün çok dar bir sokakta zenginliğinden başka hiçbir şeyi olmayan kibirli bir adamla karşılaşır. İkisinden biri kenara çekilmedikçe geçmek mümkün değildir...

Mağrur zengin, hor gördüğü filozofa: "Ben bir serserinin önünden kenara çekilmem" der. Diyojen, kenara çekilerek gayet sakin şu karşılığı verir:

- Ben çekilirim!

Uzun yıllardır terör belası ile uğraşan Türkiye'de, terörden daha fazla zarar ve ziyan veren trafik problemine nedense kimse el atmıyor. Trafik kazalarında ve ihlallerinde cezalar yeterince caydırıcı değil, bir de kontrol mekanizması devreden çıkınca, yıkım daha fazla şiddetli oluyor.

İstanbul'dan Ankara'ya gittiğinizde hep bir 'bürokrasi'  tedirginliği duyarsınız, işinizi bir an önce bitirip İstanbul'a geri dönmeyi düşünürsünüz. Oysa son zamanlarda Ankara'nın en önemli problemi bürokrasi değildir, Ankara'nın en önemli problemi  trafik kurallarına uyulmamasıdır. Kırmızı ışıkta  bekliyorsunuz, yanınızdan taksi, dolmuş, otobüs ışığa aldırmadan size de 'Ne bekliyorsun?' dercesine  korna çalarak gidiyor. Merak ediyorsunuz acaba bu araçlara yönelik trafik üstünlüğü içeren yeni bir düzenleme mi var? Kırmızıda beklemek her an arkadan çarpa riskini de beraberinde getiriyor, tedirgin oluyorsunuz. Eskişehir Yolu, Anadolu Bulvarı, Hoş dere Caddesi, Dikmen Caddesi, Sokullu Caddesi, Çetin Emeç Bulvarı, Turan Güneş Bulvarı, Uğur Mumcu Caddesi  ve adını sayamadığım onlarca caddede trafik kuralları adeta iptal edilmiş ve her sürücü kendi kuralını koymuştur, yollar park haline gelmiştir, parklar iki sıralıdır, hareket halindeki araçlar ancak tek sıra halinde ilerleyebilmektedir. Emniyet kemeri takılmaması, seyir halinde telefon ile konuşmak artık kimsenin yadsımadığı ihlal haline gelmiştir. 2008'in ikinci dört ayı kaza statiklerine baktığımızda Ankara ilk sıradadır. Kontrolsüzlüğün bu kadar yoğun olduğu yerde bu da zaten beklenen sonuçtur.

Diyojen, zengin kibirli adama yol veriyor, siz de Ankara trafiğinde belki de Türkiye'nin her ilinde başınıza bir kaza gelmesini istemiyorsanız, trafik magandalarına yol verin. Zira o magandaları durduracak kontroller gerektiği gibi yapılmıyor.