Ayçiçeği hasadı başladı yağ fiyatı %10 ucuzladı

Yeni başlayan ayçiçeği hasadı, üretici ve market fiyatlarına indirim olarak yansıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sayime BAŞÇI

İSTANBUL - Bu yıl iç ve dış piyasalarda önemli rekoltelere ulaşan ayçiçeği hasadı, üretici ve market fiyatlarına indirim olarak yansıdı.

Küçükbay, Trakyabirlik, Aymar gibi firmalar yağ fiyatlarında yüzde 10'luk indirimler gerçekleştirirken, uzmanlar, üreticileri temkinli olma konusunda uyarıyor. Yılbaşına kadar iç piyasadan çıkacak ürünlerin ihtiyacı karşılayacak rekoltede olduğunu işaret eden sektör temsilcileri, yılbaşı sonrasında da ithal üründen umutlu. Aymar Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özyurt, perakende fiyatlarında yüzde 10'luk bir indirim yaptıklarına işaret ederek, iç piyasada çıkmaya başlayan yeni mahsulün burada etkili olduğunu söyledi. Bu yılki rekoltenin ihtiyaçları karşılayacak ölçüde olmasını beklediklerini söyleyen Özyurt, "İçeride üretilen ürün yılbaşına kadar ihtiyaçları karşılıyor. İthal ürünler de yılbaşından sonra gelmeye başlayacak. Bu tarihe kadar iç piyasadaki ürünün ihtiyacı karşılayacağını düşünüyoruz. İthal ürün de yeni yıl da yerli ürün fiyatının yükselmesini önleyecektir. Şu anda çekirdeğin kilogram fiyatı 1.05- 1.1 TL arasında değişiyor. Bunlar, düşürülmüş fiyatlar. Bunun daha da fazla düşeceğini öngörmüyorum" bilgilerini verdi.

"Maliyetler fiyatı desteklemiyor"

Tarım sektörünün nabzını tutan Agripro Tarım Tarım Danışmanlık Şirketi kurucu ortağı Faik Genç ise, firmaları temkinli olmaları konusunda uyarıyor. Türkiye'de bu yıl geç hasat durumunun söz konusu olduğunu aktaran Genç, henüz ürünlerin piyasaya bol bol akmadığını, bu noktada rekoltenin henüz fiyat indirimlerini sürekli destekleyecek ölçüde bulunmadığını belirtti. Bu yıl özellikle Romanya, Ukrayna, Yunanistan gibi ülkelerde önemli rekolte beklentisi içinde olduklarını kaydeden Genç, sözlerine şöyle devam etti: "İthal malın iç piyasaya gelmesi 1 ayı bulur.

Fiyat indirimleri hammaddeden ziyade biraz ticari bir karar. Ama dünyada fiyatların gerileyeceğine dair bir beklentimiz var. Bu ne derece iç piyasaya yansır göreceğiz. Bu yıl 850 bin ton civarında bir rekolte bekleniyor. Geçen yıl 950 bin 1 milyon civarındaydı. Geçiş dönemindeyiz. Bu dönemde rafla oynamak çok kolay değil. Özellikle zincir marketlerin güçlü olduğu bir yerde fiyat yükseltmek kolay değil. Şu andaki maliyetlerle düşük fiyatın devam etmesi zor görünüyor. Yurtdışı piyasalarda şu anda ton başı fiyatlar 560 dolar civarında. Yurtdışında da mevcut durumda emtiaların çok fazla fiyat hareketi yaşanacağını düşünmüyorum."

İndirim uzun sürmeyebilir

Küçükbay Yağ Sanayi Dış Ticaret Müdürü Ahmet Kuddusi Us da firma olarak fiyatları bir miktar indirdiklerini ancak bu indirimin sürekli olmayabileceğine işaret etti. Us, "Türkiye'de ekim sezonunu geç başlaması nedeniyle gelecek yıl için hasat kaybı oldu. Önümüzdeki yıl çok iyi rekolte beklenmiyor. Yağ içeriği az görünüyor. Randıman yüzde 38-39 kalıyor. Çok fazla umuda girmemek lazım. Dünyada 7 milyar insan varsa 150 milyon ton arz var. Talep bunu bitiriyor. Özellikle biodizel, fiyatların düşüşünü engelliyor" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir