Babacan, Memmedyarov'la görüştü

Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan BM Genel Kurulu toplantıları kapsamında üçlü bir toplantıda bir araya gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan tarafının BM Genel Kurulu toplantıları kapsamında dışişleri bakanları düzeyinde üçlü bir toplantıda bir araya gelmeleri bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, toplantının zamanlaması konusunda çalışmalar devam ediyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, devlet ve hükümet başkanlarını New York'ta bir araya getiren 63. dönem BM Genel Kurulu toplantıları kapsamında ilk ikili görüşmesini Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Babacan-Memmedyarov görüşmesiyle ilgili olarak basına bilgi verirken, her iki bakanın da görüşmenin başında Haydar Aliyev'in "tek millet, 2 devlet" tanımlamasına atıfta bulunduğunu söyledi.

Özügergin'den alınan bilgiye göre, toplantıda, Babacan ve Memmedyarov görüşmenin Kafkaslar'da gündemin son derece yoğun olduğu bir döneme denk geldiğini belirttiler.

Babacan, Gürcistan'da hayatın normalleşmesi için çaba sarf ettiklerini, Türkiye'nin bu kapsamda Gürcistan'da krizden sonra çıkan ortamın bölgedeki bazı sorunların gözden geçirilmesi için bir fırsat oluşturduğunu düşündüğünü vurguladı.

Ermenistan ile olan görüşmeler konusunda ise Babacan'ın, Azeri muhatabına, Türkiye ve Azerbaycan'ın son dönemde Ermenistan ile görüştüğünü ve görüşme trafiğini izlediklerini söylediği belirtildi.

Babacan'ın muhtemelen cuma günü Ermeni ve Azeri muhataplarıyla üçlü bir toplantıda bir araya gelmesinin beklendiği, toplantının özellikle zamanlaması konusunda çalışmaların sürdüğü bildirildi. Babacan'ın önce Ermeni Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ile bir araya gelmesi ardından üç bakanın bir arada görüşme yapması bekleniyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da Babacan ile görüşmesinde, Türkiye'nin Kafkaslar'daki rolünü takdir ettiklerini belirtti. Memmedyarov Kafkaslar'daki sorunlara "kazan-kazan" ilkesi çerçevesinde çözüm aradıklarını ve Türkiye'nin Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu önerisini desteklediklerini söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Azerbaycan tarafı da üçlü toplantıya olumlu bakıyor ve hatta bunun sorunların çözümünde bir fırsat olarak görüyor. Türkiye açısından ise Ermenistan ve Azerbaycan ile New York'ta üçlü bir toplantı yapılması önem taşıyor ve görüşmenin Kafkasya platformu dahil bölgenin istikrar ve refahını ilgilendiren tüm konuların ele alınması için bir fırsat oluşturduğu belirtiliyor.