Başbakan oltaya geldi

Kayseri'deki yolsuzluk iddialarına ilişkin belgeler, CHP'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kayseri'deki yolsuzluk iddialarının belgelerini partinin internet sitesinden yayınlayacaklarını söyledi ve "Başbakan oltaya gelmiştir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Başbakan Erdoğan arasında başlayan yolsuzluk tartışması bugün de devam ediyor.

Twitter'daki eleştirilerinin ardından kameralar karşısına geçen Kılıçdaroğlu bu kez gazetecilerin Kayseri'deki yolsuzluk dosyası ile ilgili iddialarına yanıt verdi. Başbakan Erdoğan'ın "Yine çaktın. Senin yaptığın hep bu" dediği Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Ben bilirkişi atanmadan önce aklama raporunun yazıldığını, Kayseri Vali Yardımcısı'nın kapatma dosyasının nasıl imzaladığını sordum. Sayın Başbakan bu sorulara cevap vermedi.

İnternet sitemizde bu belgelerin hepsini göreceksiniz. Sayın Başbakan birileri tarafından oltaya yakalatılmıştır. Sayın Başbakan oltadadır.

Sayın Başbakan bu dosyayı yeniden açar. Başbakan’ın görevi dosyaları kapatmak değildir.

Belgeler internet sitesinde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, dün TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında gündeme getirdiği Kayseri'deki yolsuzluk iddialarına ilişkin belgeler, CHP'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.

Kılıçdaroğlu, dün 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde partisinin görüşlerini açıklarken, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile ilgili gündeme getirdiği ''yolsuzluk'' iddiasına ilişkin belgeler, CHP'nin resmi internet sitesine konuldu.

www.chp.org.tr'de ''organize işler'' başlığı ile yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun dünkü konuşması sırasında gündeme getirdiği ve yönelttiği sorular, söz konusu dosyalarla ilişkilendiriliyor.

Dosyalarda, ''Ali Hamurcu'nun 26 sayfalık ve 16 sayfalık itiraflarını'' içeren bölümlerle, Kayseri Valiliğinden İçişleri Bakanlığına gönderilen yazı, Melikgazi Belediyesinin yazısı, bilirkişi atanmadan önce yapıldığı iddia edilen ''Muhakkik Yazısı'' yer alıyor.

Açıklamada ayrıca, dönemin Kayseri Valisi Osman Güneş'in, müsteşarlığa atanmasına rağmen, vali olarak İçişleri Bakanlığına yazdığı yazı ile atamaya ilişkin Resmi Gazete ekine de yer veriliyor.

Açıklama, Kılıçdaroğlu'nun ''Bütün bu belge bilgiler ışığında diyorum ki Başbakan inkardan medet ummasın, dosya kapattırmasın, yolsuzluğun üstünü örtmesin, üzerine gitsin. Gitmezse bu yolsuzluğun da parçası olacaktır'' ifadeleri ve ''Devamı gelecek'' ibaresiyle son buluyor.

CHP lideri, dün TBMM'deki konuşmasında, Hacı Ali Hamurcu adlı bir belediye çalışanın ''rüşvet çarkı'' ile ilgili polise itiraflarda bulunduğunu, polisin konuyu ''rüşvet, irtikap ve dolandırıcılık'' iddiasıyla savcılığa bildirdiğini, 26 sayfalık itirafların da 16 sayfaya indirildiğini ileri sürmüştü.

Kayseri'deki yolsuzluk iddialarına yanıt veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise belediye başkanının, söz konusu kişiyle ilgili anında dava açtığını ifade ederek, ''Şikayeti hemen ortaya koymuş. 27.06.2007 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği yazılı şikayet ile belediye çalışanı Hacı Ali Hamurcu'yu yolsuzluktan ihbar etmiş. Vurgulanması gereken şudur; bu şikayeti AK Parti'li belediye başkanı yapmıştır...'' demişti.

Konuşmasında, söz konusu kişinin şu anda hapiste olduğunu belirten Erdoğan, ''Yine çaktın, yine çaktın; devamlı yaptığınız iş bu...'' ifadelerini kullanmıştı.

Kayseri Belediye Başkanı iddiaları yanıtladı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Büyükşyehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın dünkü görüşmelerinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle ilgili ortaya attığı iddiaların gerçeği yansıtmadığını, Kılıçdaroğlu'nun çevresindekiler tarafından yanlış ve eksik bilgi verilerek yanıltıldığını ifade etti.

Hakkındaki iddialara ayrıntılarıyla cevap veren Özhaseki, olayı şöyle anlattı:

"Benimle ilgili suçlamalarda bulunan Ali Hamurcu'yu bugüne kadar yakından görmedim. Bu arkadaşımız, Gesi Belediyesinde geçici işçi iken hinterlant kapsamında belediyemiz büyüyünce, bünyemizde Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKM) görev yapmaya başladı. Bize bu arkadaşla ilgili bazı yolsuzluk ihbarları gelince teftiş kurulunu görevlendirdim. Teftiş kurulu şikayetçi kişilerin tek tek ifadelerini aldı ve olaydan pis kokular gelince Cumhuriyet Başsavcılığına 25.06.2007 tarihinde bu kişiyle ilgili suç duyurusunda bulunduk. Ali Hamurcu'nun polise kendisinin gittiği yalan. Tekirdağ'da bir inşaatta yakalandı, Kayseri'ye getirildi.

Polis, 26 sayfa ifadesini alıyor. İfade 2 ayrı bölüme ayrılıyor. Cumhuriyet Savcılığına 26 sayfalık ifade teslim ediliyor. Bu ifadelerden tek satır bile çıkartılmamış. İfadelerin dosyadan çıkartıldığı iddiaları yalan. Cumhuriyet Savcısı'nın aldığı ifadeler ile polise verdiği ifadeler çelişiyor. 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmalarda sanık dolandırıcılık yapmak suçundan 6 yıl ceza alıyor. Avukatları itiraz ediyor karar 2 kez temyizde onaylanıyor."

Vali Mevlüt Bilici ile ilgili iddiaların da gerçeği yansıtmadığını, dosyanın iddia edildiği kapatılmadığını ifade eden Özhaseki, "Kemal Bey 'bu dosya kapatıldı' diyor, böyle olmadı. Soruşturma başlatıldı, savcılık iddialarla ilgili olarak tam 9 ay inceleme yaptı. 50 kişinin ifadesi alındı. Sonuçta benimle ilgili olarak (kovuşturmaya yer yoktur) kararı alındı. Ali Hamurcu'nun dolandırdığı 8 kişi ifade verdi, Hamurcu suçlamaları mahkemede kabul etti ve 8 kişiyi dolandırmaktan, evrakta sahtecilik yapmaktan 6 yıl ceza aldı" diye konuştu.

"İstediği televizyon kanalına çağırsın"

Mehmet Özhaseki, gazetecilerin sorusu üzerine Kemal Kılıçdaroğlu hakkında dava açacağını da bildirdi. Kılıçdaroğlu ile istediği televizyon kanalında iddiaları tartışabileceğini de kaydeden Özhaseki, sözlerini şöyle tamamladı:

"Benim adli yargıda bir dosyam yok, dokunulmazlığım da yok. Elinde bilgisi dosyası olan varsa adliyeye başvursun. Kemal Bey ikide bir hani 'hodri meydan' der ya. Kemal Bey'e 'hodri meydan' diyorum. İstediği televizyon kanalına çağırsın ama kendisi olacak. Hangi televizyon kanalı olursa olsun, konuşmaya hazırım. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile iddiaları konusunda istediği bir televizyon kanalında konuşmaya, tartışmaya hazırım. Eğer orada hatam ispat edilirse, bir suçum ispat edilirse istifa etmeye hazırım ancak Kemal Bey söylediklerini ispatlayamazsa istifa etmesini beklemiyorum. Genel Başkan, o sıcak koltuktan kimse kalkmaz ama Kayseri halkından özür dilemeli. En azından bu kibarlığı göstermeli, 'beni bir milletvekili kandırdı' demeli, özür dilemeli.

Kemal Kılıçdaroğlu için dava açacağım, Kulkuloğlu için dava açacağım. Dokunulmazlıkları var ama dokunulmazlık kalkınca herkes hesabını versin diye dava açacağım" dedi.

Özhaseki'nin konuşmasından sonra gazetecilere Ali Hamurcu ve iddialarla ilgili mahkeme kararları ve ifadelerin bulunduğu dosya dağıtıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir