Başkentte 'torba' gerginliği

Torba yasayı protesto edenlerle polis arasında arbede yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM'de görüşülmekte olan ''Torba Yasa Tasarısı''nı protesto etmek üzere  KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri, Ankara'ya geldiler. Kurtuluş Parkı'ndan Meclis'e yürüyüşe geçen grubu polis, Ziya Gökalp Caddesi üzerinde durdurdu ve dağılmaları uyarısında bulundu. Aralarında CHP milletvekillerinin de bulunduğu bazı kişiler polis yetkilileriyle görüşerek, barikatın kaldırılmasını istedi. Güvenlik güçleri bu talebi reddederek, yürüyüşe izin verilmeyeceğini bildirdi.

Bu sırada bazı göstericilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı ve bir süre sonra polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti. 

Başkentteki gerginlikten kareler

Eylemciler ile polis arasında çatışma çıktı

Meclise yürümekte kararlı olduğunu vurgulayan gruba çevik kuvvet ekipleri göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale edince çatışma çıktı.

Grubun önünde yer alan protestocular, polisin biber gazlı müdahalesine taş, sopa ve şişe atarak karşılık verince ortalık bir anda savaş alanına döndü. Eylemciler, geri çekilmemekte kararlı olduklarını belirterek, polis barikatını aşmaya çalışıyor.

 Atalay: “Eyleme müsaade etmeyeceğiz”

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB torba yasayı protesto etmek için Ankara'da yürüken İçişleri Bakanı Atalay ise, TBMM çevresinde yapılması planlanan eyleme müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

Sendikaların “Meclis’i kuşatacağız” gibi ifadelerine dikkat çeken Atalay, Meclis’in bir kilometre çevresinde gösteri yapılamayacağına dair kanun bulunduğunu hatırlattı. Meclis çevresinde eylem yapmaya kesinlikle müsaade edilmeyeceğini belirten Atalay, “Ankara Valiliği ve Emniyeti de bu yönde çalışmalarını yürütüyor. Bizim dileğimiz, bütün vatandaşlarımız hem meramını söylesin, hem de huzurlu yaşasın. Hiç kimsenin de rahatını huzurunu kaçırmasın’’ dedi.

“Torba Kanun bahane ediliyor”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise “İşçilerimiz bir sorun gördüklerinde veya bir haksızlığa muhatap olduklarında özgürce gösteri yapabilirler ancak torba kanun bahane edilmekte” diye konuştu.

Dinçer, “Hukuka uygun olmak şartıyla her türlü gösteride ve ortaya koydukları tepkide yanlarındayım ama şu anda torba kanunu protesto etmek için yapılacağı söylenen gösterilerde, bu kanundan çok sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili meseleler dile getirilmekte ancak torba kanun bahane edilmektedir. İşçiler sendikal hak ve özgürlük olarak ne istiyorlarsa bir fazlasını vermeye hazırız” dedi.

Öte yandan, CHP’li Muharrem İnce, TBMM’de, İstanbul’da DİSK üyelerini taşıyan 4 otobüse polisin el koyduğunu belirtti ve “Hüsnü Mübarek’e akıl vermek kolay” diyerek AK Parti’lilere tepki gösterdi.

“Türkiye parti devleti olmuştur”

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyelerince gerçekleştirilen Torba Yasa Tasarısı protestosuna yaklaşık 50 CHP milletvekili katıldı.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, emekçilere yardımcı olabilmek için destek verdiklerini söyledi. Meclis’e en yakın mesafe olan Akay Kavşağı’nda bir basın açıklaması yapma taleplerinin güvenlik güçlerince kabul edilmediğini belirten İnce, şöyle konuştu: "Sayın Başbakan ve Sayın İçişleri Bakanı umarım bu manzarayı seyrediyorlardır. Türkiye’de insanları yürütmeyen iktidar, Mısır’da yürüyen insanlara ’demokratik tepkilerini gösteriyor’ diyebiliyor. Türkiye bir faşist devlet olmuştur, Türkiye parti devleti olmuştur." İnce, meclis çalışmalarına katılmak için eylem alanından ayrıldıklarını, işçilerin taleplerini Genel Kurul’da dile getireceklerini bildirdi.

İşçilerin eylemine destek veren CHP milletvekilleri alandan ayrılarak meclise döndü.

Torba Yasa Tasarısı’nı protesto eden işçilerin Ziya Gökalp Caddesi’ndeki bekleyişi sürüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir