Baykal, Sevigen'i savundu: Kimse linç yapmaya kalkmasın

CHP Genel Başkanı Baykal, Sevigen olayının Şaban Dişli olayı ile hiçbir benzerliğinin olmadığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen hakkındaki iddialara ilişkin, "Alınmış bir kuruş para yoktur. Teklif edilen bir imkan vardır, o imkana ilgi gösterdiği anlaşılmıştır ama gereği yerine getirilmemiştir. Para yatırmadığı için de alamamıştır. Linç yapmaya kimse kalkmasın"dedi.

Baykal, NTV'nin canlı yayınına katılarak gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen hakkındaki iddialar hatırlatılarak, "İstifasını istemeye niyetiniz var mıdır?" sorusu üzerine Baykal, olayın kamuoyunda tüm yönleriyle iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Bir süredir yapılan yayımlarla kamuoyunda bir kanaat şekillendirilmeye çalışıldığını ve sonra da görevinden ayrılması yönünde bir bekleyişin ortaya konulduğunu savunan Baykal, iddiaların neye dayandığının doğru algılanmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Sevigen hakkındaki iddiaların AK Parti'de yaşanan "Şaban Dişli olayına benzetilmeye çalışıldığını" ifade eden Baykal, "Bu haklı ve doğru bir değerlendirme değil. Şaban Dişli olayı ile bunun bir benzerliği hiçbir şekilde yok" dedi. Şaban Dişli olayında bazı taleplerin yerine getirilmesi karşılığında imzalanmış bir protokol olduğunu kaydeden Baykal, Sevigen ile ilgili ortaya atılan iddialarda ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

Baykal, Sevigen ile ilgili iddialara konu olan Beşiktaş'daki arsanın imar planında Sevigen'in etkisi ile gerçekleştirilmiş bir imar değişikliğinin bulunmadığını, buna ilişkin hiçbir somut bilgi, belge olmadığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Bir imar yolsuzluğu tablosu ile karşı karşıya değiliz, para karşılığı siyasi nüfuz kullanımı ve imar değişikliği olayı ile karşı karşıya değiliz. Bunu söyleyebilecek bir kişi var mı? Yok. Böyle bir iddia da yok. Kredi tedariki kolaylığı söz konusu mu? Böyle bir şey de yok. Ne söz konusu? İmar durumu netleşmiş olan bir arsada alım satım konusunda tamamen özel hukuk ilişkisi içinde kurulmuş olan bir ilişki söz konusu. Özel hukuk, ticari ilişki çerçevesi içinde yapılmış bir iş birliği."

"Yasalara göre suç teşkil edecek hiçbir durum yok" 

Sevigen'e belli miktarda para koyması karşılığı elde edilecek kazançtan pay almasının teklif edildiğini belirten Baykal, ancak Mehmet Sevigen'in parayı tedarik edememesi üzerine buna ilişkin protokolün imzalanmadığını ve yürürlüğe girmediğini, ticari ilişkinin kurulmadığını anlattı.

"Burada bir imar yolsuzluğu yoktur, imar değişikliğine alet olmak, aracılık yapmak söz konusu değildir ya da kanıtlanmamıştır. Varsa bize söylesinler hemen ona göre bakalım" diyen Baykal, yasalara göre suç teşkil edecek hiçbir durumun olmadığını söyledi. Olayda, Sevigen'e ticari bir ilişki teklifinde bulunulduğu, Sevigen'in de buna ilgi gösterdiğinin anlaşıldığını ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

"Bu durum hukuki bir yolsuzluk değil, imar yolsuzluğu değil, kredi yolsuzluğu değil, Şaban Dişli olayı ile bir alakası yok anlıyoruz ama uygun mu diyorsanız o konuda herkesin bir cevabı var. Benim anlayışıma göre de uygun değildir. Ben de parti üst yönetiminde bulunan bir insanın tamamen meşru, haklı, devletle hiçbir ilişkisi olmayan ticari ilişkilere girmesinin de doğru olmadığı kanısındayım. O ayrı bir olaydır ama bunun bir yolsuzluk, bir büyük imar, belediye yolsuzluğunun parçası, bunun aracılığının yapılması gibi takdim edilmesini anlamak mümkün değildir."

"Linç yapmaya kimse kalkmasın"

Baykal, olayda Sevigen'in "alanla satan arasındaki ilişkiye işgüzarlık yaptığının anlaşıldığını" ifade ederek, "Alınmış bir kuruş para yoktur. Teklif edilen bir imkan vardır, o imkana ilgi gösterdiği anlaşılmıştır ama gereği yerine getirilmemiştir. Para yatırmadığı için de alamamıştır. Adam öldürecekseniz niçin öldürdüğünüzü bilin. Linç yapmaya kimse kalkmasın" diye konuştu.