Burhan Kuzu 'başkanlık sistemini' yazdı

Anayasa Komisyonu Başkanı “Her Yönü ile Başkanlık Sistemi” adlı kitap çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini bir kitapta topladı.

“Her Yönü ile Başkanlık Sistemi” adıyla piyasaya çıkan kitapta, Kuzu'nun uzun yıllardır savunduğu sistem farklı açılardan anlatılıyor. Kuzu, 1997 yılında yazdığı “Türkiye için Başkanlık Sistemi”ni son zamanlardaki tartışmaların ışığında güncelleştirirken, yeni bilgiler ve konuyla ilgili röportajlarla da destekliyor.

Parlamenter rejimin misyonu doldu

Kuzu'ya göre, parlamenter rejim artık tarihi misyonunu  tamamlamış. Dünyanın hiçbir bölgesinde sistemin kitaplarda yer alan şekliyle uygulanamadığını belirten Kuzu, şu görüşleri savunuyor:

“ABD'de yıllardır uygulanan ve tüm dünyada 'Başkanlık sistemi' olarak adlandırılan modelin asıl adı 'Kongre Hükümeti'dir. Bu modelde eyalet sistemi ve tam başkanlık uygulaması vardır. Benim yıllardır üzerinde çalıştığım model, ABD'deki sistemden farklı. Bir akademisyen olarak, Fransa'daki yarı başkanlık sistemi ile ABD'deki tam başkanlık sisteminin karması bir modeli öneriyorum. Bu modelde, Fransız sisteminin üniter yapısıyla ABD'deki başkanın yetkileri buluşturuluyor. Yani hem üniter yapı korunuyor, hem de tam başkanlık yetkileri kullanılabiliyor.”

Sistemi eleştirenler bu işi bilmiyor

Tartışmalara kitabıyla katılan Kuzu, “Yakın tarihimizde birçok defa Başkanlık Sistemini tartıştık. Sistem, yeni dönemde gündeme gelirse böyle bir kitabın da hazır olmasını istedim. Çünkü sistem bilinmeden konuşuluyor. A'dan Z'ye her şey bilinsin, sisteme öyle karşı çıkılsın, bundan rahatsızlık duymam” diyor.

Koalisyon hükümetlerinin, ülke için yapılacak her olumlu gelişmeyi geriye götürebileceğini ileri süren Burhan Kuzu, “1980 öncesinde 10 yılda 12 hükümet kuruldu. Türkiye bu dönemde 70 cente muhtaç kalmıştır.

Bu konularda ilginizi çekebilir