Bursa'yı 10 yılda Türkiye'nin savunma sanayi üssü yapacağız

İki aday arasında çekişmeli geçen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri sona ererken, başkanlık koltuğuna oturan İbrahim Burkay, oda ve Bursa ile ilgili planlarını ilk olarak gazeteniz DÜNYA'ya açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Esra ÖZARFAT

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) 7 Mayıs'ta yapılan seçimlerde belirlenen meclis üyeleri önceki gün sandık başına giderek yeni yönetim kurulunu seçti. BTSO hizmet binasında yapılan ve 128 meclis üyesinin kurulan 3 sandıkta, yönetim kurulu, genel kurul delegeleri ve disiplin kurullarını belirlediği seçimlerde Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay 71 oyla BTSO'nun yeni başkanı olurken, rakibi İlhan Parseker 55 oy aldı. Seçimde kullanılan iki oy ise geçersiz sayıldı. Aynı saatlerde BTSO Meclis Başkanlığı için yapılan seçimlerde de Mehmet Erhan ile Remzi Topuk yarıştı. Remzi Topuk 73 oyla meclisin yeni başkanı olurken, rakibi Mehmet Erhan ise 54 oyda kaldı. Bir oy da geçersiz sayıldı. Geçen hafta yapılan meclis üyesi seçimleriyle ilgili yapılan istatistiklerde, 56 meclis üyesi yerini korurken 72'sinin de yeni meclis üyesi seçildiği belirtildi. Bu değişimlere göre yeni meclisin değişim oranı yüzde 56,2 oldu. Meclis koltuklarındaki kadın sayısı da 1'den 4'e yükseldi. İbrahim Burkay'ın başkanlığında oluşan yönetimde Ferudun Kahraman, Fahrettin Gülener, Cüneyt Şener, Emin Akça, Hasan Gürses, Şakir Umutkan, Mustafa Esgin, İsmail Kuş, İlker Duran ve Aytuğ Onur yer aldı. 12 konseyle sektörlerin etkin katılımı sağlanacak.
Seçimin ardından gazeteniz DÜNYA'ya açıklama yapan BTSO'nun yeni Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'deki oda ve borsaların seçim süreçlerinde projelerin masaya yatırıldığı tek odanın BTSO olduğuna dikkat çekerek BTSO'nun her alanda örnek ve rol model olmaya devam edeceğini söyledi.
BTSO içerisindeki 51 komiteyi kendi meslek gruplarına göre 12 konsey altında birleştirip BTSO içerisinde daha etkin bir çalışma platformu sağlamayı planladıklarını belirten Burkay, "Meclis üyesi olmayan sanayici ve işadamları da bu konseylerde yer alarak sektörleriyle ilgili projeler ortaya koyabilecek, sıkıntılarını dile getirebilecek. Bu, yönetim anlayışı olarak Türkiye'deki odalar içerisinde de bir ilk olacak" dedi. Bugün 50 Ar-Ge merkezine sahip olan Bursa'nın önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin Ar-Ge üssü konumuna ulaşmasının zor olmadığını dile getiren Burkay, sanayi ve üniversite işbirliğinin ileri noktalara taşınması için Ar-Ge Merkezleri ve teknokentlerin OSB'ler içerisinde konumlandırılması gerektiğini, bu konuda BTSO olarak çalışmalar yürüteceklerini anlattı. Bursa'nın sanayi ve ticaret alanında uzun vadeli stratejilerinin olmadığının altını çizen Burkay,  da olarak yerli ve yabancı yeni yatırımları arttıracak yol haritasının çizilmesinde öncü olacaklarını dile getirdi. Seçim öncesi Bursa 2023 Platformu olarak yola çıktıklarını hatırlatan Burkay, bu süreçte Bursa'nın gelecek vizyonunu şekillendirecek 16 makro projeyi görücüye çıkardıklarını, bir plan ve program çerçevesinde tüm projeleri hayata geçireceklerini aktardı. Burkay, kentte sanayi ve ihracatın kaderinin ağırlıklı olarak iki sektöre bağlandığını, otomotivden tekstile, gıdadan turizme kadar zenginlik alanları bulunan Bursa'nın yerel kabiliyetlerini kullanarak küresel rekabette öne çıkması için çalışacaklarını anlattı. 100'üncü yılda Bursa'nın ihracat hedefi 75 milyar $ Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk Türk astronotu 2020 yılında uzaya göndermeyi planladığına ve astronot kelimesinin Türk Dil Kurumu'nda "Gökmen" olarak  Türkçeleştirildiğine işaret eden Burkay, Bursa'nın yerel kabiliyetleriyle birlikte önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin savunma ve uzay üssü olabileceğini söyledi. Burkay, "Savunma sanayi ihracatı bugün 1 milyar doları geçiyor. Türkiye'nin 2023 yılı savunma sanayi ihracat hedefi ise 5 milyar dolar. Bursa, geliştirdiği yerel kabiliyetlerini savunma ürünlerine dönüştürebilirse, kiloda 100 ila 500 dolarlık katma değere zıplayabilir. Türkiye'nin Gökmen'i neden Bursa'dan çıkmasın? Bursa ‘teknoloji, uzay ve savunma sanayiinin başkenti' konumunu elde edebilir. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Bursa'nın ihracatının 75 milyar dolara, ihracatçı firma sayısının 7 bin 500'e, Türkiye'nin en büyük ilk 500 firması arasındaki Bursalı şirket sayısının da 75'e yükselmesi için çaba göstereceğiz" diye konuştu.

BTB'de yeni yönetim

Bursa Ticaret Borsası'nda Rıza Aydın'ın 40 yıllık başkanlığı sona erdiren Özer Matlı'nın yeni yönetimi belirlendi. 18 meclis üyesinin oy  kullandığı yönetim kurulu, genel kurul delegeleri ve disiplin kurulları üyeleri seçiminde Mehmet Aydın meclis başkanlığına seçilirken, Özer Matlı başkanlığında oluşan yeni yönetim İbrahim Özhan, Hikmet Bosut, Tolga Çevikel ve Abdi Avcı'dan oluştu. Geçen hafta yapılan seçimlerde Matlı, 7 komisyondan 5'ini,  Rıza Aydın ise 2'sini kazanmıştı. Matlı 11 meclis üyesi çıkarırken, Aydın'ın listesinden meclise 7 kişi katılmıştı.

Mersin Deniz Ticaret Odası'nda M. Cihat Lokmanoğlu güven tazeledi

Eda YILDIRIM

MERSİN - Mersin Deniz Ticaret Odası'nın (MDTO) 12 meslek komitesinden 24 meclis üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen seçimlerde mevcut başkan M. Cihat Lokmanoğlu yeni bir dönem için güven oyu aldı. MDTO'da başkan yardımcısı Jozef Atat, sayman üye Atahan Çukurova, yönetim kurulu üyeleri Mişel Şaşati, Bedii Canatan, Özcan Barut ve İskender Botros'tan oluştu. Meclis başkanlığına Jan Taşçı, başkan yardımcılığına Levent Dipçin, meclis katip üyeliğine de Korkmaz Çangır seçildi. Seçimlerin ardından söz alan MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, üstlendikleri görev ve sorumluluğun bilincinde olduklarını, yeni dönemde de  çalışmalarını bu bilinçle şekillendireceklerini söyledi. Mersin ve Türk denizcilik sektörünün gelişmesi adına projeler üretmeye devam edeceklerini belirten Lokmanoğlu, seçim sonuçlarının Mersin'e ve denizcilik sektörüne hayırlı olmasını diledi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda ikinci Kemal Karaküçük dönemi başladı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) genel kurulun ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Kemal Karaküçük, yeniden başkanlığa seçildi. Tek liste ile gidilen seçimde 70 meclis üyesinden 66'sı oy kullandı. KMTSO'nun yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu; Kemal Karaküçük, Serdar Zabun, Kadir Gülkesen, Haluk Mustafa Attaroğlu, Mehmet Akif Gölcü, Salih Ziya Gümüşer, Hüseyin Özdal, Sıddık Ciğer, Adnan Toprak, Furkan Bayazıt ve Ertuğrul Korkut Tanrıverdi. KMTSO Meclis Başkanlığı'na ise M. Hanefi Öksüz seçildi. Kemal Karaküçük seçimlerin ardından yaptığı
teşekkür konuşmasında, KMTSO'nun bugün Türkiye  ölçeğinde etkili, sözü dinlenen ve vizyon tartışmalarının en önemli aktörleri arasında yer alan bir sivil toplum örgütü olduğunu belirtti.
KMTSO'nun Türkiye'nin dünyada söz sahibi olması bakımından da önemli bir misyona sahip olduğunu ifade eden Karaküçük, "Bugün Kahramanmaraş'ta yapılan yatırımların, ihracatın, istihdamın ve bir çok ekonomik gelişmelerin istişareleri KMTSO'da yapılmıştır" diye konuştu. Özel sektörün önünün açılmasıyla, rekabet gücü kazanması, yatırımların artması ve milyarlarca dolara imza atılması, sınai kalkınmanın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve altyapının oluşturulması konusunda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Karaküçük, "Bu mecliste iş dünyasının genç üyelerinin dinamizmini ve tecrübeli tüccar ve sanayicilerimizin birikimlerini biraraya getirmeye çalıştık" diye konuştu.