Bursalı işadamının turizm konusunda gözü açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erol DAĞLIOĞLU / Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Bursa Şubesi Başkanı

Bilindiği gibi; Bursa'da özellikle 80'li yıllardan sonra sanayi yatırımları arttı. Tekstil ve otomotiv sektörünün ağırlıklı olduğu kentimizde makine sektörü de çok gelişti. Limanlara yakınlığı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve kente yatırımı olan işadamlarının girişimleri ile 1998 yılında kurulan 'Bursa Serbest Bölgesi' gibi avantajlara sahip olan kentimiz hızla Türkiye'nin ikinci büyük üretim merkezi haline geldi.

Sanayici ve işadamları olarak; Türkiye'nin tek çaresinin üretmek olduğunu iyi biliyoruz. Bu inançla da bütün zorluklara rağmen yatırıma ve üretime devam ediyoruz. Takdir edersiniz ki turizm dünyada hızla önem kazanan bir sektör olmaya başladı. Bilindiği gibi hızla gelişen teknoloji sayesinde günümüzde mesafelerin önemi kalmadı. Turizmin dünyada talep görmesi ile Türkiye'nin de turizm gelirleri artıyor. Fakat ülkemizin sahip olduğu turizm potansiyelini gerektiği kadar kullanamıyoruz. Ülkemize gelen turistlerin büyük bölümü denize girmek için geliyorlar. Güneydeki bir otele yerleşip tatillerini yapıyorlar ve çok az para bırakarak ayrılıp gidiyorlar. Oysa mesela Dubai çölün ortasına turistleri getirip bizden kat kat fazla para kazanıyor. Türkiye'nin bir çırpıda sayılamayacak kadar doğal zenginliği ve tarihi mirasa varken neden ülkemize yeteri kadar turist getiremiyoruz?

Bu sorulara verilecek en kısa cevap şudur: Biz turizme gereken önemi vermiyoruz. Bursa'yı ele alalım; Yıllarca Uludağ'dan gerektiği kadar yararlanamadık. Hıristiyanların en kutsal mekânlarından biri olan İznik kasaba olarak kaldı. Termal suları değerlendiremedik. Tarihi mirasa sahip çıkamadık. Uluslararası havaalanımız atıl kaldı. Yanımızdan geçip giden cruise gemilerini de uzaktan seyrettik. Bunların nedeni de çok basit. Biz Bursalı işadamları olarak sanayiye ağırlık verdik. Bürokratlarımız ve siyasetçilerimiz de turizm potansiyelini göremediler. Yani hepimiz suçluyuz. Neyse ki artık gözümüz açıldı. Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe; Osmangazi Belediye Başkanı olduğu dönemden başlayıp bugüne gelen süreçte, hepimizin yanından geçip gittiği onlarca tarihi eseri ayağa kaldırdı. Bu durum Bursa'nın turizm potansiyelini hep birlikte keşfetmemize yol açtı.

Ama turizmi keşfetmemiz konusunda asıl çalışmayı Bursa Valisi Şahabettin Harput yaptı. Sayın Harput önce Turizm Tanıtma Birliği'ni kurdu. Bu birlik sayesinde gerekli tanıtım dokümanları hazırlandı. Ardından farkedilir bir tanıtım kampanyasını bizzat başlattı. Yetinmedi termal su sondajları başlattı. Cordoba Bursa Projesi ile İznik'in keşfedilmesini sağladı. Sondaj çalışmaları ile bulunan termal sulardan daha çok istifade edilmesi için de Welness merkezi kurulması çalışmaları başlattı… ANASİAD Bursa Şubesi olarak Vali Harput'un canla başla yürüttüğü bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Katma değeri yüksek olan turizm sektörüne üyelerimizden yatırım yapanlar var. Özetle; Bursa'da başlatılan hummalı turizm çalışmalarının devam etmesi gerekiyor. Bu konuda iş adamları olarak bize düşen görev sektöre yatırım yapmak.. Ama iş adamlarının önünü açacak olanlar da siyasetçiler.