”Cana kıymanın izahı yok”

"7. Avrasya İslam Şurası"nın açılışında konuşan Erdoğan, Mardin katliamına değindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Başbakan Erdoğan, adı hep barış anlamına gelen bir dinin mensupları olduklarını ifade ederek, "Ancak uygulamada, tatbikatta bu anlayışın tezahürünü yeterince göremediğimiz de bir gerçektir. Alnı secdeye varan bir insanın herhangi sebeple olursa olsun, herhangi inanca ve mezhebe ait olursa olsun bir başka insanın canına kıymasını izah edemeyiz. İşte buyurun Mardin'de 44 vatandaşımızın acımasızca katledilmesi olayı, çocuk, kadın 44 insan, hiç bunun izahı yok." dedi.

"7. Avrasya İslam Şurası"nın açılışında konuşan Erdoğan, İslam inancında bir cana kıyanın bütün bir insanlığın canına kıymış sayılacağına işaret ederek, "Bizde kul hakkı her şeyin üzerindedir. Kul hakkı denilen şey illa para pul götürmek değil, o kadar hassas bir konu, ama bu hassasiyete ulaşamamışız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Yaradılanı yaradandan ötürü severiz" anlayışıyla tüm insanlığa sevgiyle, merhametle, hoşgörüyle cömertlikle, tevazu ve samimiyetle yaklaşmayı dinin esası olarak bildiklerini anlattı.

"İslamofobi'nin insanlık suçu"

Erdoğan, İslamofobi'nin bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, "Bu insanlık suçu üzerine inşa edilen ya da bu anlaşıştan izler taşıyan her türlü politika, yanlıştır ve tahrip edici olacaktır" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğinde Ceylan Otel'de düzenlenen "7. Avrasya İslam Şurası" toplantısının açılışında konuşan Erdoğan, bugün Afganistan'da yaşananları, terazinin hiçbir kefesine sığdıramadıklarını, Irak'ta her gün yaşanan kardeş katliamlarını hiçbir bilgiyle izah edemeyeceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, "tarih geçmişini tabulaştırarak tembelliğe düşmüş, doygunluğa ulaşmış, hayata sadece kendilerine kalan mirasla tutunmuş insan topluluklarının", dünya sahnesinden silinmesine defalarca şahit olunduğuna işaret ederek, geçmişin mirasıyla yetinmekten ziyade, bu mirasın, alın terinin üzerine yeni şeyler bina etmenin mümkün olduğunu vurguladı.

Erdoğan, önemsiz gibi görünen kimi girişimlerin medya aracığıyla uluslararası bir krize dönüştürüldüğünü, bunun ardından da farklı coğrafyalar arasındaki uçurumların derinleştiğine hep birlikte şahit olduklarını vurguladı.