Çevreci enerjiye 1,5 milyar dolar yatıracak

Petkim ve APM işbirliğinde ilk imzalar atıldı. SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, çevreci enerji yatırımıyla "220 megavat olan elektrik üretim kabiliyetimizi de rafineriyle beraber 3 katı daha artırarak 800 megavata çıkaraca

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Petkim'in iştiraki Petlim ile Hollandalı APM Terminals şirketi arasında, Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının işletilmesi konusunda nihai anlaşma imzalanmak üzere ön anlaşma imzalandı. SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, enerjide şu anki üretim kabiliyetlerinin rafineriyle birlikte olacak enerji ihtiyacını karşılayamayacağı için, bazı ürünleri "Türkiye'de ilk kez yüksek teknolojiyle, çevreci" bir yaklaşımla enerjiye dönüştüreceklerini, bu yatırımın yaklaşık 1 ila 1,5 milyar dolar arasında olacağını bildirdi.
SOCAR'ın Petkim Yarımadası için belirlediği "Value-Site" vizyonunun en önemli adımlarından biri olan Petkim Limanı yatırımı için atılan adım kapsamında, Petkim'in yüzde 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık AŞ ve Hollanda'nın konteyner terminali operasyonlarında ve yönetiminde faaliyet gösteren şirketi APM Terminals arasında, Petkim, Petlim ve kurulacak bir APM Terminals iştiraki arasında görüşülerek nihai anlaşma imzalanmak üzere bir ön anlaşmanın imzaları atıldı.
Yavuz, Petkim'in iştiraki Petlim ile Hollandalı APM Terminals şirketi arasında, Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının işletilmesi konusunda nihai anlaşma imzalanmak üzere ön anlaşmanın imzalandığı toplantıda yaptığı konuşmada, SOCAR olarak Petkim'i satın aldıklarında 5 milyar dolarlık yatırım projeksiyonu planladıklarını açıkladıklarını hatırlattı.
"9 milyar doları aşan yatırım"
Petkim Yarımadası'nda SOCAR'ın bugüne kadar tamamladığı yatırımların tutarının 9 milyar doları aştığını vurgulayan Yavuz, "SOCAR şirket olarak, Azerbaycan da devlet olarak Türkiye'de Türkiye tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı olmuştur" dedi.
Aliağa ve İzmir en önemli lojistik pazarlardan biri olacak
Petkim Limanı'nı Türkiye'nin en büyük entegre limanı haline getirme vizyonunu uygulamaya dönüştürmek için APM Terminals ile gerçekleştirecekleri işbirliği ile çok önemli stratejik adımlardan birini attıklarını dile getiren Yavuz, Nemrut Körfezi'nin, kazandığı Petkim kapasitesiyle birlikte 2025 yılına kadar konteyner elleçleme kapasitesini karşılayabilme konumuna geleceğini, 2025'den sonra da bölgeye yapılacak diğer yatırımlarla birlikte Aliağa ve İzmir'in, Akdeniz ve global pazarlarda en önemli lojistik pazarlardan biri olacağını söyledi.
En olmazsa olmaz girdi, enerji
Kenan Yavuz, rafineri ve petrokimya yatırımı ile üretimin en olmazsa olmaz girdisinin enerji olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:
"Enerjiyi enterkonnekte sistemden almamız mümkün olmadığı için, mutlaka kendi bünyemizde üretme zorunluluğumuz var. Gerek buhar dengesi ihtiyacı, gerek stabilite açısından bunu gerçekleştirmek zorundayız. Şu anki üretim kabiliyetimiz rafineriyle birlikte olacak enerji ihtiyacımızı karşılayamayacağı için rafineriyle entegre, rafineriden üreteceğimiz ekonomik değeri düşük ve çevre açısından sorunlu olabilecek bazı ürünleri Türkiye'de ilk kez yüksek teknolojiyle, çevreci bir yaklaşımla enerjiye dönüştüreceğiz. Bugün 220 megavat olan elektrik üretim kabiliyetimizi de rafineriyle beraber 3 katı daha artırarak 800 megavata çıkaracağız. Bu yatırımımız, yaklaşık 1 ila 1,5 milyar dolar arasında yatırım olacak. Dünyada bu teknoloji, iki üç noktada var. Bunu da hayata geçirerek entegrasyonun birinci fazını tamamlamış olacağız."
Hisse satabiliriz
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki anlaşmalar tamamlandıktan sonra, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ndeki (TANAP) yüzde 80'lik paylarından Azerbaycan'daki uluslararası enerji şirketlerine hisse satabileceklerini, bir hisse satışının olması halinde ise kontrolün kendilerinde kalacağını bildirdi.
Abdullayev toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
TANAP'a ilişkin sorular üzerine Abdullayev, SOCAR'ın stratejik yatırımlarından biri olan projenin, Türkiye'nin dünya coğrafyasında alacağı yer bakımından bugüne kadar atılan en stratejik adımlardan biri olduğunu vurguladı.
Abdullayev, Azerbaycan ve Türkiye'nin ortak olduğu projenin fizibilitesinin hızla yapıldığını, projenin tamamlanmasıyla Türkiye ve Avrupa'ya Azeri gazının taşınmaya başlanacağını hatırlattı.
TANAP'ta hisse satışı yapıp yapmayacakları sorusunu ise Abdullayev, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki anlaşmalar tamamlandıktan sonra SOCAR olarak, TANAP'taki yüzde 80'lik payımızdan Azerbaycan'daki uluslararası enerji şirketlerine hisse satabiliriz. Ancak eğer böyle bir hisse satışı söz konusu olursa, kontrol bizde kalacak. Operatörlük, liderlik bizde olsun istiyoruz" şeklinde yanıtladı.
"Maliyet 5 ila 7 milyar dolar arasında olabilir"
TANAP'tan yılda 16 milyar metreküp gaz geçeceğini, 6 milyar metreküpün Türkiye'ye, 10 milyar metreküpün de Avrupa'ya gideceğini ifade eden Abdullayev, projenin toplam maliyetinin 5 ila 7 milyar dolar arasında olabileceğini, net rakamın fizibilite çalışmasının tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağını söyledi.
Akaryakıt dağıtım sektörüyle ilgili sorular üzerine de Abdullayev, "Akaryakıt dağıtım sektörüyle ilgileniyoruz. Burada olmak istiyoruz. Bize bu konuda teklifler geliyor. Ancak henüz metodoloji belli değil" dedi.
İGDAŞ'a ilgilerine ilişkin de Abdullayev, bu ilgilerinin devam ettiğini, İGDAŞ'da yerli ortak düşünebileceklerini vurguladı.
İran ile ilgili ise Abdullayev, İran ile parasal bir anlaşmalarının bulunmadığını, gaz konusunda karşılıklı swap yaptıklarını ifade etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir