Demir yolu işçilerinden iş bırakma eylemi

İzmir'de demir yolu çalışanları can güvenliklerinin sağlanmadığı gerekçesiyle 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  

İZMİR - Gaziemir İstasyonu'nda bir araya gelen KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi demir yolu işçileri, 10.00-12.00 saatlerinde iş bıraktı.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, burada yaptığı konuşmada, 19 Ocakta Balıkesir Tren Garı'nda tren vagonları arasında sıkışarak yaşamını yitiren Lütfü Aygören'in (48), yakınlarına baş sağlığı dileğinde bulundu.  Çalışma yaşamının devamının, iş yerinde iş sağlığı güvencesiyle mümkün olduğunu ifade eden Evren, "21. yüzyılda halen kamu çalışanlarının iş sağlığı yasası yoktur. Uluslararası sözleşmeler bu anlamda kabul edildiği halde AK Parti hükümeti iş sağlığı yasasını henüz çıkarmamıştır" dedi. Türkiye'de iş kazası adı altında emekçilerin yaşamını yitirdiğini belirten Evren, şunları kaydetti:

"Bunun en somut örneğini iki iş yerinde yaşamaktayız. Bunlardan bir tanesi Tuzla Tersanelerinde son yıllarda en fazla iş kazası ve ölüm gerçekleşmiştir. Demir yollarında 2007 yılının mart ayından bu yana 4 kamu emekçisi hayatını kaybetmiştir. Buna iş kazası demek doğru değildir. Bu iş cinayetidir. Çünkü demir yolları şirket gibi yönetildiği için şirketler de kendilerini insandan tasarruf yapmak durumunda hissediyorlar. Dolayısıyla daha az insanla daha çok iş yapma mantığı şirket mantığıdır. TCDD şirket mantığı ile yönetilemez. Bu tür kazalar kaçınılmazdır. BTS yetkilileri defalarca uyarmasına rağmen, raporlar sunulmasına rağmen ilgililer önlem almamaktadır. Bunu şiddetle protesto ediyoruz."

BTS üyelerinin iş kazalarına karşı 2 saatlik iş bırakma eylemlerinin Türkiye'nin her yerinde uygulanacağını bildiren Evren, "Sistem tıkanmış durumda. Trenler hareket etmiyor. 2 saatin sonunda da programlarda aksamalar yaşanacak" dedi.