Denizli, Heimtextil Fuarı'yla moral buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneş DOĞDU

denizli@dunya.com

Dünyanın en büyük ev tekstili ürünleri fuarı olan Heimtextil Fuarı'nın beklenenden iyi geçmesi kriz ortamında Denizli tekstil sektörüne büyük moral verdi. Almanya'nın Frankfurt kentinde 39. kez gerçekleştirilen Heimtextil Fuarı, ev tekstili, otel ve restoran tekstili ürünleri alanlarında dünyanın en büyük ticaret fuarı olma özelliği taşıyor. Bu yıl da 64 ülkeden 2 bin 721 katılımcıya ev sahipliği yapan fuarda Denizlili katılımcılar büyük ilgi gördü.

Tekstilin lokomotif sektörlerimizin başında yer alması nedeniyle ülkemizden 164 firma fuara katılırken ilimizden 35 firma stand açtı. Fuar sonrası görüşme yaptığımız firma yetkilileri Denizli açısından fuarın son derece verimli geçtiğini ve önümüzdeki dönemlerde fuarın meyvelerini almaya başlayacaklarını söylediler. Tekstilin içine düştüğü darboğaza bir de krizin etkisi eklendiğinde sıkıntının çekilmez hal aldığı şu dönemde Heimtextil Fuarı'ndaki gelişmeler, biraz da olsa firmalarımızın moralini yerine getirmiş görünüyor. Denizlili tekstilcinin gelecek ile ilgili kaygılarının azalmış olduğunu görmek, bizi son derece mutlu etti.

Aynı zamanda Denizli Belediye Başkanı da olan Turkuaz Tekstil Yöneticisi Nihat Zeybekci'nin "Çin'e yaptığımız ziyarette batı ülkelerinin ve ABD'nin bizim milyon adet dediğimiz büyük siparişlerle iptallere gittiğini bunun da önümüzdeki günlerde Türkiye ve Denizli'ye fırsat olarak yansıyabileceğini tahmin etmiştim. Bu fuarda çok olumlu belirtilerin olduğunu gördük. Oradaki firmalar 'Siz pahalısını' diye almadıkları ürünlerimizin bulunduğu standları, bu yıl ziyaret ettiler. Türk firmaları ev tekstilinde tam bir markaya dönüştüğünü çok sevinerek izledik" açıklaması gerçekten umut verici. Menderes Tekstil Genel Müdürü Ali Atlamaz da "Duvara toslayan alıcılar artık Türkiye'ye geri dönmeye başladı. Bu yıl krizi atlatarak işlerimize kaldığı yerden devam edeceğiz" sözleriyle bunu kanıtlar gibi. Oğuz Tekstil sahibi Veli Oğuz da bu fuarın kendileri için çok büyük moral olduğunu söylüyor. Baykent Tekstil sahibi Mehmet Baykent ise "Bu fuar bizler için fırsattı ve biz bunu verimli bir şekilde değerlendirdik. Kalitemizle Çin, Hindistan, Pakistan gibi rakiplerimizi geri bıraktık" diyor. Artık kendi modellerini yaratabildiklerine değinen ABC Tekstil Yöneticisi Cemal Gürsel Özdemir, fuarda çok olumlu görüşmeler yaptıklarını, bunun siparişlere yansıması durumunda çok rahat geçen yılki rakamların üstüne çıkabileceklerini belirtiyor. Gökhan Tekstil Pazarlama Müdürü Ferhat Bamyacı'nın görüşü de "Eskiden Denizli'de 'kaliteli ürünü ucuza alabilirsin' sloganı hakimdi artık bunu 'kaliteli ürünün bedeli ödenmeli' şekline getirmeliyiz" şeklinde.  

Kaliteli üretimleri ile rakiplerine fark attıklarını bu fuar sayesinde daha net gören Denizlili tekstilciler devletin de birtakım destekleriyle bu dönemden güçlenerek çıkabilecek kabiliyetteler. Yeter ki beklenen destekler zamanında verilsin.