Denizli'de üretim de, ihracat da yatırım da devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ'DEN / Güneş DOĞDU

denizli@dunya.com

Sorunlar dile getirilirken, artılar eksiler iyi hesap edilerek gündeme taşınmalı. Diğer türlü yapılan yanlışları düzeltmek pek mümkün olmayabiliyor. Amerika'da başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan krizin Türkiye'ye yansımaları henüz hissedilmeden bizler birçok şeyi yıpratmayı başardık. Mesela mı? Felaket tellallığı yapılarak sanki kasıtlı yapılıyormuş hissi uyandıran çok kötü bir tablo içerisinde hep bir il gösterilir oldu.

Bu il, hiçbir devlet yatırımın olmadığı girişimci insanları sayesinde bugün 2.5 milyar dolara yakın ihracat yapan, Türkiye'nin ihracatçı iller sıralamasında 9. sırada yer alan, yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlayan tekstilin başkenti diye bilinen Denizli.

Yazılı ve görsel basında hemen her gün Denizli ile ilgili olumsuz haberler görür olduk. Manşetler Denizli'nin bittiğine, tükendiğine dair atılırken, içerikte onlarca firmanın kapandığı ve binlerce kişinin işsiz kaldığı ile ilgi bilgi verdi hemen her gün.

Yıllardır sıkıntı yaşayan şirketlerin sadece krizin etkisiyle bu hale geldiğinin yansıtılması, sorunlara çözüm değil, sadece Denizli'nin imajının zedelenmesine neden oldu. Artık bankalar Denizlili şirketlere eskisi gibi bakmıyor. Zorlanan işverenler çözümü tasarruf tedbirlerini artırmada buldu ve en fazla gider kalemi olan işçilik masrafları kısmayla başladı işe. 

Denizlili yetkililer krizi en hasarla atlatmanın mümkün olacağını savunuyor. Denizli Tekstil ve Konfeksiyon ve İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş, ihracatçının beklentilerini dört başlıkta özetliyor: Piyasa faizleri kontrol altına alınmalı; Eximbank kredileri artırılmalı; KOBİ'ler özel kapsama alınıp kredilerle desteklenmeli ve IMF ile bir an önce anlaşılmalı. Alınacak önlemlerle sanayicinin özgüvenin kazandırılmasının mümkün olacağını söyleyen Güntaş, sanayicilerin de alması gereken önlemler olduğunu belirterek, "Geçmiş ile ilgili şunu yaptık, şu kadar kâr ediyorduk gibi söylemlerden artık vazgeçilmeli. Stoklar minimize edilmeli. İplik stokları en aza indirilmeli. Önümüzdeki yıl mutlaka daralmanın olacağı hesap edilerek, borçlanma ve mali yapılar kontrol altına alınmalı" diyor.

Denizli'de üretim de devam ediyor, ihracatta devam ediyor, yeni yatırımlarda devam ediyor. Denizli bu krizden alması gereken dersi alarak ve bu günleri en az hasarla atlatacağını hep birlikte göreceğimize inanıyorum.