Devleri geride bıraktık

Turizmde son 3 yılda Yunanistan, Fransa ve İspanya'yı sollayan Türkiye yüzde 16 büyüdü. Turist sayısı 2010'da yüzde 5.23 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'ye geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 5,23 artışla 28 milyon 491 bin 931 turist geldi, İstanbul'u ziyaret eden turist sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 7,31 azaldı.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, düzenlediği basın toplantısında, TÜROFED'in 3. Turizm Raporu'nu açıkladı. Dünya Turizm Örgütünün bu yıl kişi sayısında yüzde 4, turizm harcamalarında da yüzde 5 artış öngördüğünü, dünya turizm hareket merkezinin Avrupa'dan Asya'ya kayma sürecinin hızla devam ettiğini belirttiğini anlattı.

Türkiye'de de bu yıl yüzde 5 civarında büyüme beklediklerini ifade eden Barut, "Bu son derece gerçekçi, konservatif bir beklentidir. Son 3 yılki gelişmelere baktığımızda istatistiklerin bu beklentimizi teyit ettiğini görüyoruz" dedi.

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ülkesi arasında ziyaretçi sayısında 7'inci, turizm geliri sıralamasında 9'uncu sırada yer aldığını belirten Barut, son 3 yılda Yunanistan, Fransa ve İspanya eksi büyümede kalırken, Türkiye'nin her türlü olumsuzluğa rağmen yüzde 15,9 büyüme gerçekleştirdiğini bildirdi.

Barut, Almanya'da geçen yıl pazar payını en çok artıran ülkenin Türkiye olduğunu, ilk 10 aylık dönemde hava yoluyla çıkışlarda Türkiye'ye çıkışın yüzde 16,7 artış gösterdiğini anlattı. Türkiye'nin ikinci büyük pazarı olan Rusya'da geçen yıl çıkışların yüzde 30 arttığını, bu yıl da artış beklentisi olduğunu ifade eden Barut, bu artışın Türkiye rakamlarını da etkilediğini dile getirdi.

Türkiye'ye geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 5,23 artışla 28 milyon 491 bin 931 turist geldiğini belirten Barut, geçen yıl Antalya'yı 9 milyon 267 bin 930, İstanbul'u 6 milyon 960 bin 974, Muğla'yı 3 milyon 6 bin 553, İzmir'i 1 milyon 155 bin 820 turistin ziyaret ettiğini bildirdi. Barut, İstanbul'a gelen turist sayısının bir önceki yıla göre yüzde 7,31 azaldığını kaydetti.

TÜROFED Başkanı Barut, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2010 yılında Türkiye genelindeki 46 havalimanından geçiş yapan yolcu sayısının bir önceki yıla göre yüzde 20,1 artışla 102,7 milyon olarak gerçekleştiğini belirterek, bu yıl da 125 milyonun üzerinde yolcu hedeflendiğini bildirdi.

"25 milyar dolar eşiğini aşmak hayal değil"

TÜROFED Başkanı Barut, bu yıl gelirde, kişi başında ve toplamda artış beklediklerini ifade ederek, "Bu ay içinde 2010 rakamları net bir şekilde açıklanacak. Bizim tahminimiz, turizm gelirlerinde bir artış olacağı yönündedir. 25 milyar dolar eşiğini aşmak hayal değil, son derece gerçekçi bir beklentidir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜİK ve sektör olarak turizm gelirlerinin doğru hesaplanması konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Barut, "Bizim tahminimiz, ülkede TÜİK verilerinin aksine, konaklama yapan turist harcamalarının düşmediği, bilakis yükseldiği yönündedir. Günübirlik ziyaretçilerin artması, 2. konutta kalışın artması, dolar/euro paritesi gibi etkenler kişi başı gelirin az gözükmesine neden olmaktadır" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir