”Ekonomik veriler kriz öncesi seviyeleri yakalıyor”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki ekonomik verilerin kriz öncesi rakamları yakalamaya başladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki ekonomik verilerin kriz öncesi rakamları yakalamaya başladığını söyledi.

Referandum çalışmaları kapsamında Gaziantep Genç İşadamları Derneği'ni (GAGİAD) ziyaret eden Şimşek, 8 yıllık iktidar dönemlerinin 2 yılının krizle mücadeleyle geçtiğini belirtti. Türkiye'nin bu yıl istikrarlı şekilde büyüme, bütçe açığı, enflasyonun aşağıya çekilmesi ve işsizlikle mücadele gibi çeşitli verilerde önemli başarıları yakalayacağından kimsenin şüphe duymamasını isteyen Şimşek, şöyle dedi:

"Bu rakamlara kolay ulaşılmıyor. Bunlar başarılı AK Partili kadroların gece gündüz demeden çalışarak elde ettiği emeklerin ürünleridir. Muhalefet partileri ile bazı çevreler, 2 yıl önce ülkemizi de etkileyen dünyadaki global krizden Türkiye'nin büyük zararlar göreceğini iddia etti. Hatta 'bunlar sabahı görmezler' diye demeçler verdiler ama Türkiye mücadele ederek, krizden güçlenerek çıkmayı başardık. Son bir yıl içerisinde Türkiye'de 1.8 milyon kişi iş sahibi oldu. Bu rakam tüm AB ülkelerinin sayısından fazla. Kişi başı milli geliri 3 katına çıkardık."

12 Eylül Anayasasının değiştirilmesi gerektiğini, ancak muhalefet partilerinin destek vermemesi üzerine, 25 maddelik bir bölümü değiştirmeye karar verdiklerini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin çağ dışı ve geri kalmış ülkelerde yaşanan darbelere maruz kalmaması gerektiğini söyledi.

HSYK'nın yapısının değiştirilmesi gerektiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkelerin tamamına yakınında HSYK gibi kurumların üyelerini ya meclisler ya hükümet ya da cumhurbaşkanları atıyor ama bizde yargıçlar kendi kendilerini atıyorlar. Anayasa Mahkemesine bireysel dava açma imkanı getiriyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine en çok Türkiye'den ve Rusya'dan başvuru yapılıyor. Bireysel dava açma imkanı verilirse insanlarımız adaleti Avrupa mahkemelerinde aramazlar. Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirmek şart. Bakın, 90'lı yıllarda Turgut Özal, Telekom gibi önemli kurumları özelleştirmiş olsaydı, o dönem özelleştirmeden Türkiye'nin bütçesine yakın miktarda elde edilecek paralarla Türkiye bugün çok farklı yerlerde olurdu ama Anayasa Mahkemesi üyelerinin ideolojik dünya görüşleri yüzünden özelleştirme yasaları iptal edilerek ülkemiz kaybetti."