Ergün: Sanayide artış trendi devam edecek

Bakan Ergün, sanayi üretimindeki artışın, son çeyrek büyümenin de pozitife döneceğinin işaretini verdiğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi üretiminde artışın ekonomideki toparlanmayı teyit ettiğini söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Küçük dalgalanmalar yanında, ekonomimizdeki gelişmeler paralelinde artış trendinin devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Ekim ayı sanayi üretim verilerini değerlendiren Bakan Ergün, sanayi üretim endeksinde gerçekleşen yükselişin, ekonomideki toparlanmayı teyit eder nitelikte olduğunu söyledi. Ergün, "Ortaya çıkan bu rakam aynı zamanda son çeyrek büyüme rakamlarının da pozitife döneceğinin işaretini vermektedir" dedi. 

"Toparlanmanın hız kazanması sevindirici"

Söz konusu artışta, iç ve dış talepte devam eden toparlanma eğiliminin yanı sıra bazı gelişmelerin de etkili olduğunu söyleyen Ergün, şu değerlendirmeyi yaptı:

Ekim ayı kapasite kullanım oranlarında Eylül ayına göre 1.7 puanlık bir yükseliş olması, Ekim ayı içerisinde çalışılan gün sayısının bir önceki aya ve geçen yılın aynı ayına göre normale dönmesi, Ekim ayındaki yüksek ihracat performansı ve baz etkisi gibi nedenlerle, Ekim ayı sanayi üretim endeksi hem bir önceki aya hem de geçen yılın aynı ayına göre yükseliş göstermiştir.

Sanayi üretim endeksinde, Kapasite Kullanım Oranı ile paralel bir şekilde Mart ayı itibariyle başlayan aylık bazda toparlanmanın, Ağustos ve Eylül ayında duraksadığı görülmektedir. Ancak Ekim ayında toparlanmanın hız kazanması sevindirici bir gelişme olarak ortaya çıkmıştır.

Beklentilerin de üzerinde yüksek bir artış gösteren sanayi üretim endeksinde, bundan sonraki dönemde mevsimsel ve takvim etkileriyle, bazı aylarda küçük dalgalanmalar görülse de, ekonomimizdeki gelişmeler paralelinde artış trendinin devam etmesini bekliyoruz.

"Genel iyileşme trendi gözden kaçırılmamalı"

Bu noktada ekonomideki genel iyileşme trendinin gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Ergün, dünyanın çeşitli bölgelerinden elde edilen en son sanayi üretimi verileri incelendiğinde, genel olarak küresel krizin etkilerinin bir nebze azaldığına dair ipuçları alındığını belirtti. İyimser yaklaşımları korumanın yanı sıra dünyadaki gelişmeler de yakından takip edilmesi gerektiğine de işaret eden Ergün "Kötümser yorum ve yaklaşımlarla, beklentilerin olumsuz etkilenmesi ekonomik aktörlerin yararına değildir" dedi.