Erkan: Aile şirketi olmak, halka açılmaya engel değil

İMKB Başkanı, "Şirketinizin ömrünü sürdürülebilir kılmak için halka açılmayı ciddi olarak düşünün" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şirketlerin halka açılması için seferberlik başlatan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, özellikle aile şirketlerinin halka açılmayı ciddi olarak düşünmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) "Aile Şirketleri Yönetim Rehberi" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada Erkan, aile şirketlerinin halka açılarak İMKB'de işlem görmeye başlamalarının, hem şirketlerdeki kurumsallaşmayı ve iyi kurumsal yönetim uygulamalarını artıracağını, hem de şirketlere düşük maliyetli finansman kaynağı yaratma, geniş tanıtım imkanları, marka değerini yükseltme gibi birçok imkanlar sunacağını anlattı.

Hüseyin Erkan, şöyle konuştu:

"Büyük emellerle kurduğunuz ve belli bir aşamaya getirdiğiniz şirketinizin ömrünü 'sürdürülebilir' kılmak ve şirketinizi büyütebilmek için 'halka açılmayı" ciddi olarak düşünün. Aile şirketlerinin ülkedeki ekonomik faaliyetlerdeki aldıkları pay dikkate alındığında, kurumsal yönetimin aile şirketlerine uygulanmasının gerekli ve çok önemli bir süreç olduğu ortaya çıkmaktadır.

Aile şirketlerinde kurumsal yönetim; yalnızca kurucu aile büyüğünün ve aile bireylerinin gerçekleştirebileceği bir süreç olarak görülmemelidir. Kurumsal yönetim kolektif bir süreçtir. Dolayısıyla bir öğrenme ve değişim süreci ve buna bağlı olarak da geçiş ve uyum maliyeti de bulunmaktadır.

Aile şirketlerinin bir çoğu 'Patron Şirketi' olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunlardan  halka açılarak Borsamızda işlem gören hisse senetleri ise kurumsal yönetim ilkelerinin gereklerini daha hızlı ve kolay yerine getirebilmektedir."

İMKB'de işlem gören piyasa değeri büyük şirketlerin içinde yer aldığı İMKB-30 endeksi içindeki şirketlerin 15'inin aile şirketi statüsünde olduğu dikkate alındığında, aile şirketi olunmasının İMKB'de işlem görmeye bir engel olmadığını vurgulayan Erkan, aksine birçok aile şirketinin bunu tercih ettiğini söyledi.

Bayazıt: Yönetim kalitesine yatırım yapması kaçınılmaz

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt ise günümüzde her alanda bir "güven bunalımı" yaşandığının gözlemlendiğini belirterek, toplumun kurumlara olan güveninin tazelenmesi için herkesin "yönetim kalitesine" yatırım yapmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Halka açık şirketler için geçerli kural ve prensipler olarak doğan ve yakın tarihe kadar varlığını bu tanımla sürdüren kurumsal yönetim anlayışının yeni bir yönetim kültürünün etkin aracı olarak karşımıza çıktığına değinen Bayazıt, sorumlu, şeffaf, adil ve hesap verebilir yönetimlerin herkesin 21. yüzyılda ortak beklentisini oluşturduğunu dile getirdi.