”Eş zamanlı olarak açmaya varlarsa biz de varız”

Başbakan Erdoğan, AB'nin Türkiye'den hava sahası ve limanların açılması talebine ilişkin olarak görüşlerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'den hava sahası ve limanların açılması talebine ilişkin olarak, "Eğer eş zamanlı olarak açmaya varlarsa biz de varız. Bunu zaten ilgili bakan arkadaşlarım da her zaman dile getiriyorlar. Biz de uluslararası toplantılarda dile getiriyoruz. Bizden kimse kalkıp bu noktada farklı şeyler beklemesin" dedi.

Rixos Grand Otel'de, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın imzalayacağı, Eğitimde Fatih Projesi İş Birliği Protokolü'nün imza törenine katılan Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Avrupa Birliği'nin Türkiye'den hava sahası ve limanların açılması talebine ilişkin bir soru üzerine, "Eğer eş zamanlı olarak açmaya varlarsa biz de varız. Bunu zaten ilgili bakan arkadaşlarım da her zaman dile getiriyorlar. Biz de uluslararası toplantılarda dile getiriyoruz. Bizden kimse kalkıp bu noktada farklı şeyler beklemesin" dedi.

Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmasına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "12 mille alakalı olarak 'anlaşmaya varıldı' diye bir şey yok. Bir defa çalışmalar görüşmeler devam ediyor. Anlaşmaya varıldığı anda zaten taraflar birleşik olarak açıklamasını yaparlar. Yani 'şu şu şu konularda şu şu şekilde anlaşılmıştır' denir. Henüz böyle bir şey söz konusu değil, Görüşmeleri yetkili arkadaşlarımız devam ettiriyorlar. Belli bir noktaya varınca önümüze getirecekler. Gerekli açıklamayı da o zaman yaparız" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Balistik Füze Savunma Sisteminin Komutasının kimde olacağına ilişkin olarak da "Komuta olayına gelince, bunlar bundan sonra yapılacak olan birleşimlerde, bir araya gelmelerde o zaman tespit edilecek. Şu anda komuta şu ülkededir diye belirlenmiş bir şey söz konusu değil" dedi.

"Biz de kediye kedi deriz"

Erdoğan, "Sözleşmeli erlik konusu Bakanlar Kurulunda gündemde olacak mı?" sorusuna da "Bugünkü gündemimizde bana gelen böyle bir şey yok. Olursa açıklarız" karşılığını verdi.

"Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin, 'kediye kedi deriz...' açıklamasına sizin de bir değerlendirmeniz olacak mı?" sorusunu  Başbakan Erdoğan, şöyle yanıtladı:

"Bilmiyorum, Sayın Sarkozy'nin dediğinden siz ne anladınız? Biz de kediye kedi deriz. Ama burada öyle bir hedef ortaya konulmadığına göre, o sadece kendi hafıza kaydı içerisinde olan neyse onları açıklıyor. Kusura bakmasın, biz öyle bir şey düşünmedik. Öyle bir şey düşünmüyoruz. Bizim gündemimizde kaldı ki böyle bir şey yok. Ülkemizde bir defa böyle bir konuşlanma olacak mı olmayacak mı bir defa bu belli değil. Böyle bir şey söz konusu değil. Böyle bir hedef de ortada olmadığına göre, Sayın Sarkozy'nin kendisi böyle bir yorumda bulunuyor. Kendi şahsını bağlar."

"Talabani'nin bir açıklaması oldu, 'Ankara seçimlerde bana destek vermedi' dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Seçimlerde Irak'taki hiçbir siyasi partiye bizim desteğimiz olmamıştır. Her siyasi parti kendi gücü, kendi kabiliyeti içerisinde orada çalışmalarını yapmıştır. Fakat seçimlerden sonra bizimle bazı istişareler yapılmıştır. Bu istişareler içerisinde Sayın Talabani'nin dışında herkes gelip bizimle burada görüşmeler yapmıştır. Biz de kendilerine kanaatlerimizi, düşüncelerimizi ifade etmişizdir. Olayın aslı budur" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir