Eti Alüminyum üretim kapasitesini 95 bin tona çıkartacak

Seydişehir Eti Alüminyum GM Arıkan, 250 milyon dolarlık modernizasyon yatırımı yapacaklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Arıkan, 250 milyon dolarlık modernizasyon yatırımıyla yıllık ham alüminyum üretim kapasitesini 60 bin tondan, 70 ile 95 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin ham alüminyum metali tüketiminin yıllık yaklaşık 700 bin ton olduğunu ifade eden Arıkan, Eti Alüminyum A.Ş'nin yıllık üretiminin ise 60 bin ton olduğunu bildirdi. Arıkan, fabrikada yıllık 400 bin ton alüminyum hidroksit, 235 bin ton alümina, 60 bin ton ham alüminyum ve 70 bin ton özel alaşımlı ürünler ürettiklerini de vurguladı.

Fabrikanın 2005 yılında özelleştirildiğini, özelleştirmenin ardından bilgi, mühendislik ve teknoloji alt yapısı oluşturarak önemli adımlar atmaya başladıklarını dile getiren Arıkan, "Eti Alüminyum A.Ş. olarak Türkiye'de bugüne kadar hiç üretilmemiş stratejik Kimyasal Alüminyum Hidroksit, Kimyasal Alümina ara ürünleri ile Türkiye savunma sanayi için özel alaşımlı profil ve levha türleri üretiminde önemli adımlar attık" dedi.

Özelleştirme sonrası ayağa kaldırdıkları fabrikayı çok daha iyi konuma getirebilmek ve dünya piyasalarında söz sahibi yapabilmek için modernizasyon yatırımı yapacaklarını söyleyen Arıkan, şöyle devam etti:

"Bu yatırımla elektrolizleri prebaked sisteme dönüştürerek daha yüksek kapasite ve verimlilikte ham alüminyum üretmeyi, alüminyum üretimindeki elektrik enerji tüketimini bir ton alüminyum için 16 bin kilovat saatten 13 bin tona düşürmeyi hedefliyoruz. Yine elektrolizhanelerin prebaked sisteme geçirilmesi için gerekli anod üretimini yapacak prebaked anod fabrikasını kuracağız.

Elektrolizlerin ihtiyacı olan elektriği sağlayacak elektrik sistemini yenileyeceğiz. 250 milyon doları bulacak bu yatırımların ardından Türkiye'deki enerji fiyatları ve yıllık yağış rejimine göre enerji üretimi değişkenlik gösteren Oymapınar Hidroelektrik Santralinin üretimi de dikkate alınarak, ham alüminyum üretimini yıllık 60 bin tondan 70-95 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Proje çalışmaları ve pazarlıkları devam eden yatırımları önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde hayata geçirmeyi planlıyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir