Fırtına 75 yıllık ağaçları devirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
MUĞLA - Muğla'nın Akyaka beldesine bağlı Akçapınar köyüne 75 yıl önce bölgede bulunan bataklığı kurutmak için dikilen bin 500 okaliptüs ağacından bazıları, geçen hafta etkili olan fırtına nedeniyle yola ve tarlaya devrildi.
 
m1u.jpg
 
Muğla-Marmaris kara yolundaki Gökova kavşağından Marmaris istikametine gidenler yolun hemen sol tarafından başlayan ve 3 kilometre boyunca devam eden, ağaçlarla yapılmış bir tüneli andıran manzarayla karşılaşıyor. Vatandaşlar, boyları 40-50 metreye ulaşan 75 yaşındaki okaliptüs ağaçlarıyla kaplı yolda yürüyüş yaparak fotoğraf çektiriyor.
 
[PAGE]
 
Akçapınar köyü muhtarı Şükrü Arslan, yaptığı açıklamada, okaliptüs ağaçlarının köye 75 yıl önce dikildiğini söyledi.
 
m2-007.jpg
 
Son günlerde bölgede yağış ve fırtınanın etkili olduğunu ifade eden Arslan, "Fırtına nedeniyle bazı ağaçlar yola ve tarlaya devrildi. Yetkililere haber verdi. Jandarma tutanak tuttu. Yapılan incelemenin ardından yıkılan ağaçlar kaldırılacak" diye konuştu.
 
[PAGE]
 
"Tarihi değeri büyük"
Akçapınar köy sakinlerinden 81 yaşındaki Süreyya Bodur ise bin 500 okaliptüs ağacının 1938 yılında köy sakinleri tarafından imece usulüyle dikildiğini söyledi.
 
Ağaçların kendileri için tarihi ve manevi değeri bulunduğunu vurgulayan Bodur, şunları söyledi:
 
m3-006.jpg
"Bu ağaçları babam ve o zaman köyde yaşayanlar emek harcayarak diktiler. 1938 yılında köyümüzün bulunduğu bölge bataklıklarla kaplıydı. Okaliptüs ağaçları bataklığın suyunu çektiği için dönemin Muğla Valisi Recai Güreli'nin talimatıyla dikildi. Köy halkı ağaçların korunması için çok büyük çaba harcadı. Şu anda köyümüzü ziyarete gelen turistler ve misafirler ağaçlarla yapılmış bir tüneli andıran manzarayla karşılaşıyor ve yürüyüş yaparak fotoğraf çektiriyor. Bu bizi mutlu ediyor."
 
[PAGE]
Öte yandan Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, müdürlük bünyesinde Koruma Alanları Tespit ve Tescil yönetmeliği kapsamında komisyon oluşturuldu. Bölgede biyolog ve peyzaj mimarlarının çalışma yaptığı kaydedildi.
 
m4-005.jpg
 
Yetkililer, hazırlanan rapor doğrultusunda en kısa sürede devrilen ağaçların yerinden kaldırılacağını, diğer ağaçlara da gerekli düzenlemenin yapılacağını belirtti.