G-7 ülkeleri güven bunalımını aşacak

Fransa'nın Marsilya kentinde toplanan G-7 ülkeleri, krizle beraber mali piyasalarda oluşan güven bunalımını aşmaya çalışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MARSİLYA-G-7 ülkelerinin maliye ve ekonomi bakanları, küresel ekonomik krizle birlikte mali piyasalarda yaşanan güven bunalımını gidermek için izlenmesi gereken politikaları masaya yatırmak amacıyla Fransa'nın Marsilya kentinde toplanıyor.

Toplantının ana gündem maddesini çalkantılı bir dönem geçiren mali piyasaların yatıştırılıp, güven ortamının sağlanmasına yönelik tedbirler oluşturacak.

Ancak ABD ve İngiltere'nin yaşadığı sorunlarla, euro bölgesindeki ülkelerin yaşadıkları sorunların önemli farklılıklar göstermesi, G-7 ülkelerinin de krize karşı ortak tedbirler almasını güçleştiren konuların başında geliyor.

Evsahibi ülke Fransa'nın ekonomi ve maliye bakanı Francois Baroin, Marsilya toplantısının ardından bir ortak bildiri yayınlanmayacağını belirterek, özgür ve rahat tartışma olanağı için platform yaratmak istediklerini belirtti.

Baroin, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, bütçe konsolidasyonuyla, büyümeyi sağlamak için harcamaların artırılması seçeneği arasında üye ülkelerin tercihlerini serbest bir şekilde yapmalarından yana olduğunu ifade etti.

G-7 bakanlarının akşam çalışma yemeğinde, Fransız, Japonya ve Alman heyetlerini ardından, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet bir sunum yapacak. Programa göre, IMF Başkanı Christine Lagarde, yarın G-7 ülkelerine bir sunum yapacak.

Japonya endişeli

Batı ülkelerinin borç sorunu ve düşük büyüme hızı, Asya ülkelerini de endişelendiriyor. Japonya'nın, toplantıda, Euro Bölgesi'nin borç sorunu ve Japon para birimi yen'in değerlenmesi ile ilgili endişelerini dile getirmesi bekleniyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dün yayınladığı ara raporda, gelişmiş ekonomilerin ekonomik büyüme görünümünün bu yılın son çeyreğinde daha da kötüleşeceğini bildirmişti.

Rapora göre, sanayileşmiş G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada) üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,6 ve dördüncü çeyrekte ise sadece yüzde 0,2 büyüyecek. Japonya hariç G-7 ülkelerinin yılın ikinci yarısında yıllık bazda yüzde 1'den az büyüyeceği belirtilmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir