Gaz bir yere uçmuyor

Kıbrıs Rum Kesimi Prag Büyükelçisi'ne sert çıkan AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Rumların Akdeniz'deki doğalgaz ve petrol aramalarını ise provokasyon olarak değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
PRAG - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs Rum Kesimi Prag Büyükelçisi Phaedon Anastasiou'nun Kıbrıs Rum Kesimi'nin kendi doğal kaynaklarını çıkarmak istediğini ancak Türkiye'nin, Kıbrıs Rum Kesimi'ni tehdit ettiğini savunması üzerine, "BM Genel Sekreteri Kıbrıs sorunun çözümü konusunda bu yılın sonu için bir son süre vermişken neden şimdi acele ediliyor? Gaz uçacak mı? Eğer binlerce yıldır oradaysa gaz bir yere kaybolmuyor. Bana göre bu BM'nin barış çabalarına açık bir provokasyondur" şeklinde yorumda bulundu. 
Bağış, Avrupa Evi'nde düzenlenen "Türkiye'nin AB'ye Katılım Müzakerelerindeki Zorluklar, Gelecekten Beklentiler" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye ile müzakerelerde enerji başlığının açılmasını da engellediğine işaret ederek, enerji kaynaklarının Avrupa'ya taşınmasında Türkiye'nin işbirliğinin bir zorunluluk olduğunu vurguladı. 
"Akdeniz'deki aramalar provokasyon"
Kıbrıs Rum Kesimi Prag Büyükelçisi Phaedon Anastasiou'nun Kıbrıs Rum Kesimi'nin kendi doğal kaynaklarını çıkarmak istediğini ancak Türkiye'nin, Kıbrıs Rum Kesimi'ni tehdit ettiğini savunması üzerine Bakan Bağış, "Eğer Kıbrıs çevresinde doğal gaz veya petrol varsa bu binlerce yıldır var. BM Genel Sekreteri Kıbrıs sorunun çözümü konusunda bu yılın sonu için bir son süre vermişken neden şimdi acele ediliyor? Gaz uçacak mı? Eğer binlerce yıldır oradaysa gaz bir yere kaybolmuyor. Bana göre bu BM'nin barış çabalarına açık bir provokasyondur" yanıtını verdi.
Anastosiou'nun Türkiye'den Kıbrıs'a Türklerin göç etmesini eleştirmesiyle ilgili olarak da Bağış, Rumların da Yunanistan'dan adaya göç ettiklerine işaret ederek, bunun jenerasyonlarca devam ettiğini kaydetti.
Büyükelçi Anastasiou'nun Türk askerlerinin adada bulunmasını eleştirmesi üzerine de Bağış, Türk askerlerinin adadan ayrılmasını engelleyenin Rum Kesimi olduğunu, Annan Planı'nı referandumda reddettiklerini hatırlattı.
Adada kapsamlı bir çözüm istediklerini vurgulayan Bağış, "Sayın Büyükelçi eğer Kıbrıslı bir Rum olsam, Türkiye'nin AB üyeliği için Türkiye'nin Başmüzakerecisinden çok çalışırdım. Çünkü bu benim geleceğim için en ucuz garanti politikası olurdu" diye konuştu.
Bakan Bağış, eğer Türkiye Kıbrıs'ı bütünleşmiş bir devlet olarak tanımazsa, dünyanın tümünün tanımasının da bir anlamının olmadığını söyledi.
Kıbrıs Rum Kesimi Prag Büyükelçisi Phaedon Anastasiou'nun konferans sonrasında, Bakan Bağış'ın yanına gelerek konuşmaya devam etmek istemesi üzerine Bakan Bağış, "Benim argümanlarım güçlü, sen beni ikna edemezsin. Korkarım ben seni ikna ederim, ondan sonra işinden olursun, seni kovarlar" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir