Genel kurullar artık parmak ucunda
Elektronik Genel Kurul Sistemi ile genel kurullar, her yerde ortakların parmaklarının ucuna geldi
İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Elektronik Genel Kurul Sistemi ile genel kurulların, her yerde ortakların parmaklarının ucuna geldiğini belirterek, "Bu toplantılara, 6 bin 212 kişi fiziken, 13 bin 586 kişi ise asaleten veya temsilcileri vasıtasıyla elektronik ortamda katıldı. Genel kurullara katılanların 3'te 2'si bu sistemi tercih etti" dedi.
Bakan Yazıcı, 1 Ekim 2012 tarihinde şirketlerin, yerli ve yabancı yatırımcıların hizmetine sunulan "E-GKS: Elektronik Genel Kurul Sistemi"ne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki gelişmeler dikkate alınarak hazırlanan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe gireli bir buçuk seneyi geçtiğini anımsatarak, e-GKS'nin bu kanun ile ticaret hayatına getirilen yeni uygulamalardan biri olduğunu belirtti.
Türkiye'de başlatılan bu sistemin, dünyada örnek olarak gösterilen ve uluslararası ödüllere layık görülen bir uygulama olduğunu ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:
"Küreselleşmenin etkilerini her alanda gösterdiği ve ticaretin, ülkelerin kalkınmalarında kilit rol oynadığı yeni bir ekonomik düzeni yaşıyoruz. Yeni Türk Ticaret Kanunu, içinde yaşadığımız dönemin kendine özgü kurallarını yansıtan, uluslararası piyasaların dilini konuşan bir kanundur. Dünyada, özellikle anonim şirket pay sahipleri çok geniş bir coğrafi alana yayılmaktadır. Günümüzde bir şirketin pay sahipleri ile şirketler farklı ülkelerde bulunabilmektedir. Bu bakımdan genel kurula katılmada birtakım zorluklar yaşanmakta ve temsilci tayini gibi konular sorun teşkil etmektedir. Genel kurullara katılımın düşük olması, yönetimsel anlamda güç boşluklarının yaşanmasına sebep olabilmektedir. Yeni kanun ile genel kurullara katılımı zaman ve mekandan bağımsız hale getirerek kolaylaştırdık. e-GKS, şirketler, pay sahipleri, temsilciler, aracı kuruluşlar ve diğer paydaşlar açısından genel kurul öncesindeki, toplantı anındaki ve sonrasındaki bütün işlemlerin elektronik imzayla yapılabildiği bir platform."
"Genel kurullar ortakların parmaklarının ucuna geldi"
Yazıcı, bu platformda genel kurula yönelik hizmetlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca e-GKS hizmet sağlayıcısı olarak yetkilendirilen Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından sağlandığını anlatarak, "Elektronik Genel Kurul Sistemi kapsamı açısından dünyadaki ilk ve tek uygulamadır. Genel kurul toplantılarına ilişkin ön hazırlık ve yasal merasimler ile toplantı anına ilişkin her türlü işlem elektronik olarak gerçekleştirilebilmektedir. Bu sistem, şirketlerimizin kurumsal yönetim anlayışını geliştirecek ve böylece uluslararası rekabet gücünü artıracaktır. Sistem ile özellikle yabancı yatırımcılar için son derece önemli düzenlemelere tam ve eksiksiz bir uyum sağlanmıştır" diye konuştu.
Sistemde 30 Ocak itibariyle 420 anonim şirketin genel kurulu elektronik ortamda gerçekleştirdiğini aktaran Yazıcı, "Bu toplantılara, 6 bin 212 kişi fiziken, 13 bin 586 kişi ise asaleten veya temsilcileri vasıtasıyla elektronik ortamda katılmıştır. Genel kurullara katılanların 3'te 2'si bu sistemi tercih etmiştir. Elektronik genel kurullara 41 ülkeden katılım oldu. Elektronik genel kurullar, ortalama 43 dakika sürdü. Oylamalar, ortalama 10 saniyede sonuçlandı. Sistem ile genel kurullar, her yerde ortakların parmaklarının ucuna geldi. Amacımız, tüm şirketlerimizin bu sistemi kullanmasıdır" şeklinde konuştu.
"Şirketlerin sermayelerini yükseltilme süresi 14 Şubat'ta dolacak"
Bakan Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanununa göre şirketlerin sermaye eksikliklerini 14 Şubat'a kadar gidermesi gerektiğini vurgulayarak, "Asgari sermayesi 50 bin liranın altında olan anonim şirketler ile 10 bin liranın altında olan limited şirketlerin, sermayelerini bu tutarlara yükseltmelerine ilişkin süre 14 Şubat tarihinde dolacak. Sermayesini artırması gereken şirketlerden yükümlülüğünü yerine getirmeyenler, 14 Şubat'tan sonra münfesih duruma düşecek" uyarısında bulundu.