Gıda ihracatçıları Çin pazarında

Türk gıda ihracatçıları dünyanın en kalabalık ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti'ne ihracatı arttırmak için tanıtım atağı başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR  - Türk gıda ihracatçıları dünyanın en kalabalık ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti'ne ihracatı arttırmak için tanıtım atağı başlattı.  

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamaya göre, Çin'in Xiamen şehrinde 8-11 Eylül'de düzenlenen "Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı"na katılan Egeli ihracatçılar, bu ülkenin en büyük ithalatçılarıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. 

Görüşmelerde, Çin heyetine, Xiamen Belediyesi Ekonomi ve Ticaret Bürosu Genel Müdür Yardımcısı Yao Muzhong, Türk heyetine ise Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk başkanlık yaptı.  

Türk heyetinde, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ile Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş yer aldı. 

İkili görüşmelerde, Çinli ithalatçıların en fazla zeytinyağı ve kuru meyve sektörlerine talep gösterdiği belirtildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, görüşmelerin çok verimli geçtiğini bildirdi. Xiamen'in 18 ülke ile e-ticaret yapacak bir network ağı kurma projesi bulunduğunu kaydeden Ünlütürk, İzmirli firmaların bu network ağından yararlanmaları için "İyi niyet protokolü" imzalandığına değindi. 

"Zeytinyağında en iyi pazar Çin" 

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş ise 2000 yılı sonrasında zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkaran Türkiye'nin, 200 bin tondan, 650 bin tona ulaşacak zeytinyağı için en iyi pazarlardan birinin Çin olduğunu belirtti.  

Çin'in zeytinyağını yeni tanıdığını ve tüketiminin son yıllarda sürekli artarak 40 bin tonu geçtiğini ifade eden Gündeş, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi verilerine göre Çin'de 2020 yılında zeytinyağı tüketebilecek 150 milyonluk zengin bir kitlesin olacağına işaret etti. Gündeş, 2015 yılı mart ya da nisan aylarda Çin'den bir "Alım Heyeti"ni İzmir'de ağırlamak için çalışma başlattıklarını kaydetti. 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep ise 10 firma yetkilisi ile ikili iş görüşmesi gerçekleştirdiğini aktardı.  

Celep, Kuru Meyve Tanıtım Grubu'nun Çin'i hedef pazar olarak belirlediğini hatırlatarak, "Özellikle kuru incire yoğun ilgi var. 2010 yılında Çin'e 32 ton olan kuru incir ihracatı, geçen yıl 2 bin 341 tona ulaştı. Kuru kayısıda 142 ton olan ihracat 340 tona ulaştı" bilgisini verdi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir