Gübretaş 60. yılına rekor büyümeyle giriyor

Şirket yıl sonu konsolide ciro hedefini 2 milyar lira olarak açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kimyevi gübre sektöründe faaliyet gösteren Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (GÜBRETAŞ), ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet gösteren iştirakleriyle birlikte 60. yılına rekor büyüme oranlarıyla giriyor.

2011'in 9 aylık verilerine göre, şirket tarihinin en yüksek satış miktarı, pazar payı ve karlılık rekorlarına ulaşan GÜBRETAŞ, yıl sonu konsolide ciro hedefini 2 milyar lira olarak açıkladı. Sektörde yaklaşık yüzde 30 pazar payına sahip GÜBRETAŞ'ın iştirakleriyle birlikte ilk 9 aylık konsolide satış geliri 1 milyar 521 milyon liraya ulaştı. GÜBRETAŞ, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında satış gelirinde yüzde 57'lik büyüme oranı yakaladı. 3. çeyrekte 196,9 milyon lira konsolide kar açıklayan GÜBRETAŞ'ın net karı ise 54,1 milyon lira oldu.

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca, şirketin 60. yılı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl şirketin en yüksek satışını gerçekleştirdiklerini, şirket tarihinin en yüksek ciro ve karlılığını elde ettiklerini belirterek, "Geçtiğimiz yıl şirket tarihinin en yüksek satış miktarı, pazar payı ve karlılık oranlarına ulaştık. Bu yılın ilk 3 çeyreği verilerine baktığımızda da 60. yılımıza yeni satış ve ciro rekorlarıyla gireceğimizi söyleyebilirim. 2011'de, 60 yıllık tarihimizin en yüksek cirosunu, satış miktarını ve pazar payını elde etmiş olacağız. Ciro olarak önemli bir büyüme yakalarken, satış miktarında ise geçen yılın yüzde 10 önündeyiz" şeklinde konuştu.

Koca, hammadde odaklı yatırım stratejilerini sürdüren, İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrokimya'da kapasite kullanımı oranlarını yükselten GÜBRETAŞ'ın, önümüzdeki yıllarda bu tesislerin kapasitesini artırmayı hedeflediğini söyledi.

"Deniz taşımacılığında yatırımlarımız sürüyor"

Mehmet Koca, bu yıl deniz taşımacılığı ve lojistik sektörlerinde de yeni yatırımlar yaptıklarını, deniz taşımacılığında yatırımlarının sürdüğünü ifade ederek, iştiraklerinden uluslararası deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren NEGMAR Denizcilik'in, bu yıl bünyesine katılan yeni gemilerle birlikte 8 gemilik bir filoya ulaştığını bildirdi.

GÜBRETAŞ'ın, 60. kuruluş yılına, milyar dolarlık şirketler arasında gireceğini belirten Koca, "2012 yılında da yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Yarımca'daki tesislerimizde kapasite artırımına yönelik bir yenileme yatırımımız olacak. Bunun sonucunda Türkiye'deki üretim hacmimizi yüzde 45 oranında artırmış olacağız. Ayrıca yurt dışı yatırımları için araştırmalarımız devam ediyor. Başta bu açıdan yer altı zenginliklerine sahip Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere, ham madde kaynağına sahip bölgelerde yatırım fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Koca, "Önümüzdeki yıl, 2011'den daha fazla satacağımızı öngörüyoruz. Yaklaşık 1 milyon 560-1 milyon 570 bin ton civarında bir satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi. Koca,"Yurt dışında yeni bir operasyon düşünüyoruz ama masamızda henüz sıcak bir durum yok. Yurt dışında antenlerimiz sürekli açık. Ham madde kaynaklarına sahip ülkelere bakıyoruz. Bunlar da Kuzey Afrika, Suriye, Irak, Karadeniz ülkelerinde var" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir