Hawaii Adaları'nda tsunami alarmı

Şili'yi vuran depremin ardından tüm Hawaii Adalarını tehdit eden bir tsunami oluştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANTİAGO - Şili'yi vuran 8.8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 147'ye yükseldi. Bu arada Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, depremin ardından tüm Hawaii Adalarını tehdit eden bir tsunaminin oluştuğunu bildirdi.

Güney Amerika ülkesinde meydana gelen depremden 400 bin kadar kişinin etkilendiği sanılırken, en fazla hasarın başkent Santiago'nun yaklaşık 400 km güneyindeki Concepcion kenti çevresinde olduğu açıklandı.

Depremin merkez üssünden 105 km içeride Maule bölgesinin Talca kara kentinde deprem en şiddetli şekilde görüldü. Concepcion kentinde de deprem en şiddetli biçimde hissedildi. Maule bölgesinde ölü sayısının 122'nin çok üzerine çıkabileceği açıklandı.

Depremin ardından dev dalgaların kıyıdaki yerleşim yerlerini yaklaşık 20 dakika sonra vurduğu ifade edilirken, Tsunami tehdidinin devam ettiğine dikkat çekildi. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, depremin ardından tüm Hawaii Adalarını tehdit eden bir tsunaminin oluştuğunu bildirdi.

Merkezden yapılan açıklamada, bütün sahil şeridinin tehlikede olduğu belirtilerek, can ve mal kaybının önlenmesi için acilen harekete geçilmesi gerektiği kaydedildi.

Google'dan 'kişi bulucu' yardımı

Arama motoru Google, Şili'de meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremden sonra yakınlarından haber almak isteyenlere yardım etmek için geliştirdiği programı internet kullanıcılarının hizmetine sundu.

Depremde yakınlarını kaybedenlere yardım için geliştirilen "Person Finder: Chile Earthquake" (Kişi bulucu: Şili'deki deprem) isimli program İngilizce ve İspanyolca hizmet veriyor. Program sayesinde kayıp kişinin adı yazıldığında, bu kişi hakkında, varsa, bilgi alınabiliyor veya siteye girip kayıp kişilerle ilgili bilgiler eklenebiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir