İlaç firmaları BM KİS'i imzaladı

İEİS Başkanı Barut, "İnsan sağlığına hizmet eden bir sektörün temsilcileri olarak, KİS ağında yer almaktan gurur duyuyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın (İEİS) öncülüğünde 33 ilaç firması, Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne (KİS) imza attı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza atan kuruluşların temsilcileriyle birlikte  Radisson Blu Bosphorus Hotel'de düzenlediği basın toplantısında, ilaç firmalarının KİS'e imza atmalarının önemine dikkat çekti.

Kudatgobilik, Türkiye'nin 2002'den 2008'e kadar önemli bir büyüme elde ettiğini ifade ederek, bu büyümenin Türk sanayinin ihracata katkısıyla oluştuğunu söyledi.

Türkiye'nin 126 ülkeye sanayi mamulü ihraç eden ülke haline geldiğini dile getiren Kudatgobilik, Türkiye'nin 25 yıl önce tarım ülkesiyken artık bir sanayi ülkesi olduğunu kaydetti.

Kudatgobilik, KİS'i imzalayan 30'u aşkın firmaların artık Türkiye'nin ihracat yapan A sınıfı büyük şirketleri olarak görüleceğini söyledi.

Kudatgobilik, Türkiye'nin artık bir dünya ülkesi, dünyadaki sanayi ülkeleriyle başa baş mücadele eden bir sanayi ülkesi olduğunu belirtti.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut da, sözleşmeyi Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ulusal Ağı'nın başlattığı sektörel uygulama çerçevesinde imzalayarak, ilaç sektörü olarak bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Barut, "İnsan sağlığına hizmet eden bir sektörün temsilcileri olarak, bizler de KİS ağında yer almaktan dolayı gurur duyuyoruz" dedi.

KİS kapsamındaki insan hakları, çalışma koşulları, çevre ve yolsuzlukla mücadele gibi evrensel ilkelerin bir bölümünün sektörde zaten uygulandığını anlatan Barut, sözleşmenin ilaç endüstrisine imaj konusunda artı değer kazandıracağını da belirtti.

KİS Türkiye Temsilcisi Yılmaz Argüden de, Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin 2000 yılında resmi bir nitelik kazandığını anımsatarak, sözleşmenin özel sektör işletmelerini 4 ana başlık altında, 10 temel evrensel ilkeye uymaya davet ettiğini söyledi.

Argüden, dünyada 8 bin kurumun sözleşmeye imza attığını belirterek, Türkiye'de ise ilaç endüstrisinin de katılımıyla imzacı firma sayının 210'u bulduğunu ifade etti.

Sözleşmeye dünyada imza atan firmaların 84'ünün ilaç endüstrisinden olduğunu kaydeden Argüden, bu rakama Türkiye'den de 33 ilaç firmasının katılmasının önemli bir olay olduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir