İncirlik'te patriot değişimi

Adana'ya, Suriye'den gelebilecek olası füze saldırısına karşı Hollanda tarafından kurulan ve 2 yıllık görev süresi dolan Patriot füze savunma sistemlerinin yerine, bu kez İspanyol Patriotları yerleştirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yaklaşık iki yıl önce Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı Hollanda tarafından kurulan Türkiye'de konuşlandırılan Patriot füze sistemlerinin yerine İspanyol Patriotları yerleştirilecek.

Türkiye'nin NATO'dan istediği Patriot füze savunma sistemlerinden 2'si, Hollandalı askerlerce 26 Ocak 2013'te Adana'ya kuruldu. Hollanda'dan gemiyle getirilen 2 Patriot bataryasından biri kent merkezine 10 kilometre uzaktaki İncirlik Hava Üssü içine konuşlandırıldı.

Bu bataryaya bağlı olarak 7 füze rampası, ayrıca kent merkezine 4 kilometre uzakta bulunan Adana Havalimanı yanındaki Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı içine de diğer bataryaya bağlı olarak 5 füze rampası kuruldu. Aynı dönemde ABD'nin Patriot bataryaları Gaziantep'e, Almanya'nın bataryaları da Kahramanmaraş'a yerleştirildi.

Hollanda, geçen ağustos ayında Adana'da 2 yıldır bulunan bataryalarını geri çekeceğini duyurduktan sonra geçtiğimiz günlerde İncirlik Üssü'nde bulunan Hollanda Patriot Grup Komutanı Hava Albay Niels Vredegoor, görev süresinin dolması nedeniyle Adana Valisi Mustafa Büyük'e veda ziyaretinde bulundu. Hollanda, Patriotlar'ın 15 Ocak'ta sökülmeye başlanacağını duyurdu.

Gemiler yola çıktı

İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes, 4-5 Eylül 2014'te Galler'de yapılan NATO Zirvesi'nde, Türkiye'ye İspanya'nın 6 patriot füze bataryası ve 130 askerini göndereceğini açıklamıştı. Bu gelişmelerin ardından Adana'da, Hollanda'dan boşalan Patriot bataryalarının yerine İspanya'dan Patriot Hava Savunma Sistemi yerleştirilmesi takvime bağlandı. İncirlik Üssü'ne yerleştirilecek Patriot bataryasının yanı sıra yaklaşık 150 İspanyol askerinin de görevlendirileceği belirtildi. Suriye'den gelebilecek olası saldırılara karşı görev yapacak olan Patriot bataryasını taşıyan İspanyol gemilerinin, İskenderun Limanı'na hareket ettiği ileri sürülürken İspanyol askerlerinin, ABD'li ve Alman Patriot bataryalarıyla koordinasyon içinde çalışacağı kaydedildi.

Almanya Patriot misyonunun süresini uzattı

Almanya Bakanlar Kurulu, Patriot füze sisteminin ve Alman askerlerinin görev süresini bir yıl uzattı.

Başbakan Angela Merkel başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun gönderdiği Alman askerlerin ve Patrriot füze sisteminin görev süresi bir yıl uzatıldı. Patriot misyonunun uzatılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının Federal Meclis'te (Bundestag) onaylanması gerekiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir